Проследяващи здравето татуировки може да помогнат на диабетици

27 Юли 2019 14:38
Проследяващи здравето татуировки може да помогнат на диабетици
Въпреки че са запазена марка на хипстъри, моряци и здравеняци, татуировките може скоро да привлекат малко по-различен вид фенове. Учени от Техническия университет в Мюнхен създадоха перманентни татуировки, които променят цвета си спрямо редица биопоказатели като нива на глюкоза в кръвта и нива на pH, като това може да бъде използвано за проследяване на здравословното състояние.

Екипът е разработил няколко променящи цвета си сензора и ги е поставил директно в дермиса – дебел около милиметър слой тъкан, в който се намират нерви и кръвоносни съдове, и се намира точно под най-горния слой на кожата, на макет от свинска кожа. След това те имали възможност да установят концентрацията на различни химикали в кожата, използвайки снимки на сензорите, направени със смартфон.

Първият сензор, който създали, бил pH индикатор, направен от цветовете метилово червено, бромтимолово синьо и фенолфталеин. След като било инжектирано в кожата и превърнато в татуировка, цветът се променил от жълт на син, когато показателят на pH бил променен от 5 на 9.

Те създали и други два сензора, които следят нивата на глюкоза и албумин – транспортен белтък на кръвта. Високите нива на глюкоза най-често са проблем на диабетиците, а намаляването на нивата на албумин може да означава чернодробна или бъбречна недостатъчност. Глюкозният сензор се променя от жълт на тъмнозелен в зависимост от нивата, а този за албумин се променя от жълт към зелен.

Изследователите казват, че техните татуировки могат да предоставят прост и евтин начин за следене на здравословното състояние на пациенти. Бъдещо развитие на технологията може да доведе до създаване на нови сензори, които да следят за наличието на бактерии или вируси или ниво на дехидратация.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ