Нежната музика действа като успокоително преди операция

01 Август 2019 09:42
Нежната музика действа като успокоително преди операция
Източник: Getty Images
Нежната, релаксираща музика може да бъде използвана като успокоително за хората, на които им предстои операция, откриха учени от медицинския университет на Пенсилвания.

Типично за пациентите, на които им предстои ортопедична операция например, е нивото им на стрес преди упойката да бъде много високо. Този стрес обаче може да бъде вреден, причинявайки повече болка след интервенцията и по-дълго време за възстановяване. Докато в момента използваните успокоителни работят, те също предизвикват странични ефекти като проблеми с дишането и засилена враждебност.

В изследването учените са направили тест с нивата на нервност на пациенти преди и след слушане на песента Weightlessness на Marconi Union с изолиращи околния шум слушалки. Песента е създадена през 2011 с участието на звукотерапевти и е специално предназначена да успокои слушащите и да ги прати в състояние, подобно на транс.„Нашето изследване показва, че има и алтернативни начини да успокоим пациентите без лекарства преди определени процедури“, казва д-р Вийна Граф. Предишни изследвания показват, че музиката може да замени лекарства с перорално приложение, но за първи път се прави такова за интравенозни лекарства.

В крайна сметка обаче пациентите, които са слушали музика, са показали по-малко удовлетворение от тези, на които е дадено успокоително. Причината за това може да е трудната комуникация между пациента и лекаря заради шумоизолиращите слушалки или заради ограничаването в избора на музика, смятат изследователите.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ