Етиопия постави нов световен рекорд със засаждането на над 350 милиона дървета за един ден

05 Август 2019 17:13
Етиопия постави нов световен рекорд със засаждането на над 350 милиона дървета за един ден
В края на юли в Етиопия бяха засадени над 350 милиона дървета за 12 часа, което e нов световен рекорд.

Мащабната инициатива е част от кампанията за озеленяване на страната “Зелено наследство” (Green Legacy), стартирана от министър-председателят на Етиопия Абий Ахмед. Милиони етиопци от цялата страна се включиха в предизвикателството и само за първите шест часа успяха да засадят 150 милиона дървета, както се споменава в публикацията в Twitter на Абий Ахмед.

“Вече наполовина постигнахме целта си,” пише Абий Ахмед, “нека продължим със същите темпове до края на деня.” В края на 12-тият час министър-председателят отново пусна публикация в Twitter, за да съобщи, че Етиопия не само е постигнала набелязаната цел на “Зелено наследство,” но и я е надминала.

По данни на министъра на иновациите и технологиите на страната Гатахун Мекурия, общо 353,633,660 дръвчета са били засадени.

Първоначалната цел на еднодневната инициатива на втората най-гъсто населена африканска държава е била да се засадят 200 милиона млади дървета за един ден. През 2017 г. Индия постави световен рекорд, когато 1,5 милиона доброволци засадиха 66 милиона дървета за 12 часа.

Сега кампанията  “Зелено наследство” си поставя още по-амбициозна цел – да се засадят 4 милиарда млади дървета до приключване на сезона на валежите в страната (края на октомври).

По данни на Farm Africa – организация, която е насочила усилията си към залесяване на държавите от източна Африка и преодоляване на бедността в селските райони, в момента горските участъци в Етиопия са по-малко от 4% , докато в края на 19-ти век залесените райони са надхвърляли 30%.

Страната търпи тежки последствия от климатичната криза – ерозия на почвите, обезлесяване и чести суши и наводнения в резултат на земеделските практики. 80% от етиопското население се препитава именно от земеделие.

През 2017 г. Етиопия стана една от 20-те африкански държави, поставили си за цел да възстановят 100 милиона хектара гори в рамките на African Forest Landscape Restoration Initiative (Инициатива за възстановяване на африканските гори).

Скорошно изследване разкрива, че възстановяването на унищожените горски площи по света би неутрализирало около две-трети от въглерода, отделян в атмосферата в резултат на човешка дейност и причиняващ глобално затопляне. В изследването, проведено от швейцарски учени от университета в Цюрих се посочва, че възстановените гори биха могли да поемат 205 милиарда тона въглерод. Всяка година по света се отделят 10 милиона въглеродни емисии.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ