Учени успяха да създадат първия ембрион от човек и маймуна

Япония също разреши опитите с хибридни ембриони

07 Август 2019 15:48
Учени успяха да създадат първия ембрион от човек и маймуна
Учени за първи път създадоха ембрион-химера от човек и маймуна, което е стъпка напред в използването на сурогатни животни за създаването на човешки трансплантируеми органи. Експериментът беше проведен в Китай, където няма законови ограничения за извършването на подобен вид опити.

Екипът от изследователи от Института Солк в САЩ и Католическия университет в Мурсия, Испания първо е създал генетично модифицирани ембриони, при които гените, отговарящи за образуването на органи, са деактивирани, а след това този ембрион е бил инжектиран с човешки стволови клетки. Според изследователите хибридът е щял да се развие до маймуна с човешки клетки, но заради етически съображения, те са спрели процеса доста преди да се образува централна нервна система.

Естрела Нунез, която е сред участниците в проекта, казва за испанския ежедневник El Pais, че “резултатите са много обещаващи,” и допълва, че този експеримент е необходимата първа стъпка към развитието на човешки органи в животни, които след това да бъдат използвани за трансплантация.

Същият екип от учени, ръководен от Хуан Карлос Изписуа, направи подобен по-малко успешен опит през 2017 г. като използва химери от човек и прасе. Но тогава човешките клетки не можаха да се развият в ембриона на прасето. В последствие учените успешно създадоха хибридни химери между два близки вида – плъх и мишка.

Китай се превърна в меката на генетичното модифициране. През ноември 2018 г., един китайски учен оповести, че неговият екип е редактирал CCR5 гена в две бебета близнаци, за да им изгради естествен имунитет срещу ХИВ. Но цената на подобни научни пробиви може да се окаже много висока – експерти предупреждават, че заради процедурата животът на двете близначета може да бъде значително съкратен. По време на друг, по-скорошен експеримент, китайски и американски учени модифицираха гените на 11 маймуни, така че те да могат да развият човешки интелект, което според мнозина други изследователи е в силно противоречие със съществуващите етични норми.

Много страни всъщност забраняват експериментите с хибридни ембриони. През 2015 г. САЩ дори наложи мораториум върху държавното финансиране на подобни опити. В началото на март обаче Япония отмени действащата забрана за използване на ембриони, съдържащи човешки клетки, както и за извършването на експерименти със смесени ембриони на възраст над 14 дни.

В началото на юли министерството на науката на Япония даде временно разрешение на изследователи от университета на Токио да създадат животински ембриони, съдържащи човешки клетки, които да бъдат присаждани на сурогатни животни.

Експериментът цели да създаде човешки панкреас в гризачи чрез имплантирането на полипотентни стволови клетки (клетки, които са били репрограмирани в зародишния си стадий и които могат да се използват за създаването на всякакъв друг вид клетки). По информация на британското научно списание Nature, окончателното одобрение на експериментите ще бъде дадено в края на август.

Японските учени планират да използват оплодени яйцеклетки на гризачи, чиито гени са редактирани, така че да не могат сами да произведат панкреас. Към тях ще се добавят човешки iPS клетки, за да се получат човешко-животниски ембриони. В последствие тези ембриони ще бъдат имплантирани в тялото на сурогатно животно – в случая мишка или плъх, където ще продължат да се развиват.

Целта е да се създадат органи, които да могат да бъдат трансплантирани на хора. “Най-сетне, след 10 години на усилена подготовка, вече можем да започнем със същинските експерименти,” казва Хиромицу Накаучи от Института за медицински науки към Токийския университет.

“Не очакваме веднага да произведем човешки органи. Със сигурност обаче тази правителствена подкрепа ще ни помогне да напреднем с изследванията и да приложим натрупаното ноу-хау,” споделя още той.
Прочетете повече за:
хибридни ембриониЯпонияКитай
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ