Исландци погребаха и се сбогуваха с ледник

19 Август 2019 12:55
Исландци погребаха и се сбогуваха с ледник
С поезия, минута мълчание и политически изказвания за спешната нужда от борба с климатичните промени исландски служители, активисти и други се сбогуваха с това, което някога е било ледникът Окьокул.

Исландският геолог Одур Сигурдсон обяви официално изчезването преди около десетилетие на ледника. Но сега той донесе свидетелство за смърт пред специално създадения за медии мемориал.

След като около 100 души направиха двучасов поход на вулкан, деца поставиха паметна плоча на ледника, сега наричан просто „Ок” минус исландската дума за ледник.

„Ледникът се простираше на площ от шест квадратни мили (15 квадратни километра)“, каза Сигурдсон. Жителите пък си спомнят, че са пили пият чиста вода на хиляди години от Ок.

„Символичната смърт на ледник е предупреждение за нас и имаме нужда от действия“, заяви бившият ирландски президент Мери Робинсън.

Това е първият ледник на Исландия, който изчезва. Но според Сигурдсон всички ледени маси на нацията ще изчезнат до 200 години.

Плакетът, който показва нивото на задържащият от топлина въглероден диоксид, също носи послание към бъдещето: „С този паметник трябва да признаем, че знаем какво се случва и какво трябва да се направи. Само вие ще разберете дали сме успели“.

Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ