Ваксина от пчелно млечице може да спре измирането на медоносната пчела

20 Август 2019 15:07
Ваксина от пчелно млечице може да спре измирането на медоносната пчела
Източник: Getty Images
Според нови изследвания пчелното млечице, кремообразно вещество, произвеждано от пчелите работнички за храна на ларвите на царицата, може да създаде имунитет сред медоносните пчели. Този ефект може да бъде използван за овладяване на болестите при пчелите. Тези насекоми опрашват множество растения и земеделски култури и поддържането на популацията им е от ключово значение.

Учените, водени от д-р Еял Маори от Кеймбриджкия университет, създал „ваксини”, като използвал биологичната молекула РНК. РНК има различни роли, а някои вируси използват РНК вместо ДНК. Екипът дал фрагменти от РНК като храна на медоносни пчели и открил, че те развиват резистентност към вируса – също както хората стават имунни към болестотворния организъм във ваксината.

Учените открили, че имунитетът се предава из кошера и се запазва и в следващите поколения. Подадената като храна РНК навлиза в кръвообращението и попада в жлезите, секретиращи пчелно млечице. То се обогатява с РНК молекули, а ларвите, които се хранят с него, се оказват защитени от заболяването. „Открихме, че РНК се разпространява сред пчелите. Тя се пренася не само чрез родителите и поколението, но и от пчела на пчела в кошера“ – казва Маори.

Учените се надяват, че този метод може да се използва за защита на медоносните пчели срещу вируси и от кърлежи, причиняващи паразитната болест вароатоза, която е икономически най-тежката.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ