Новопостроен мост вече свързва двете части на легендарната английска крепост Тинтагил

21 Август 2019 13:59
Новопостроен мост вече свързва двете части на легендарната английска крепост Тинтагил
Посетителите на замъка Тинтагил в английското графство Корнуол сега могат да тръгнат по стъпките на бащата на крал Артур, Утер Пендагрон. Новопостроен мост вече свързва двете части на някогашната крепост, разположена на живописно възвишение край северното корнуелско крайбрежие.

Според легендата именно тук е бил заченат митологичният крал Артур (5-6 в.), предводител на британците и символ на смелост, дързост и справедливост. Легендата разказва, че магьосникът Мерлин е преобразил краля на Британия, Утер Пендагрон в херцога на Корнуол, за да може Утер безпроблемно да се промъкне в крепостта и да преспи със съпругата на херцога, Игерна, която същата вечер заченала от него.

Всъщност много историци вярват, че крал Артур е просто амалгама от няколко исторически личности, включително и на Амброзий Аврелиян, предводителят на романо-бритите срещу настъплението на саксонците. Истина или не обаче, историята успяла да плени граф Ричард Корнуелски (1257-1272), който през 1230-40 г. издига на мястото на някогашната крепост замъка Тинтагил.
В Средновековието тясна ивица земя е свързвала двете части на крепостния замък, но с течение на времето естественият мост ерозирал и през 16-ти век напълно изчезнал. Затова и мнозината, пожелали да надникнат зад крепостните стени на Тинтагил, доскоро трябваше да изкачат 148 тесни стъпала, за да достигнат до крепостта. Но от средата на август новопостроен мост от стомана и дърво им осигурява пряк и лесен достъп, кйто обаче вдига адреналина.

Конструкцията, която се издига на 57 метра височина над морето, е изградена от 33-метрови конзолни греди с 40-милиметров процеп помежду им - достатъчно тесен за безпроблемно преминаване, но и достатъчно широк, за да разкрие спираща дъха гледка към неспокойните морски води.


Прочетете повече за:
Тинтагилкрал Артур
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ