Горите на Амазония: десет въпроса и отговора

28 Август 2019 13:09
Горите на Амазония: десет въпроса и отговора
В началото на миналата седмица небето над Сао Пауло потъмня от пушека, издигащ се от разразилите се пожари на около 3 км. от града. Световни лидери и активисти осъдиха политиката на бразилския президент Жаир Болсонаро, която според тях е първопричината за опустошителните пожари.

Следват 10 въпроса и отговора, които целят да внесат повече яснота по темата за пожарите в Амазонската екваториална гора.

1) Коя е причината за пожарите? Хората на Болсонаро ли са ги предизвикали, за да разчистят терен за повече обработваема земя?

Известният бразилски журналист Силио Боканера, който от години работи като кореспондент за няколко национални медии,  твърди, че през сухия сезон в Бразилия има повишен риск от избухването на пожари. Но все пак смята, че много от пожарите в момента в Амазония са умишлено причинени.

Вместо да осъди обезлесяването на гората, президентът Болсонаро всъщност поддържа изсичането й, за да се осигури терен за развитието на земеделие и миньорство. “Така че в случая става въпрос за комбинация от природни явления и човешка намеса, тъй като правителството не налага никакви санкции срещу нарушителите,” казва Боканера. Според него, по-скоро малки групи хора, а не големите корпорации за производство на говеждо месо и соя са отговорни за палежите, тъй като компаниите едва ли биха рискували да бъдат публично бойкотирани. Със сигурност големите  корпорации не са невинни, но действията им са много по-предпазливи. “Но  малки групи хора, които се занимават със земеделие и биха имали полза от унищожението на гората и превръщането й в обработваема земя са  посегнали на амазонските дървета, защото органите на реда не са направили нищо, за да ги спрат,” обяснява Боканера. И въпреки че умишлените палежи винаги са били сериозен проблем в региона, досега те не са се разгръщали до такива мащаби. Според Боканера това е така, защото нарушителите вече нямат усещането, че ще бъдат наказани.

2) Пожарите са многобройни и различни по мащаб. Има ли информация каква е общата засегната площ на годишна база?

Според сателитните данни, предоставени от Бразилският национален институт за космически изследвания (INPE), броят на пожарите през тази година е нараснал с 84% в сравнение с миналогодишната. Бразилските сателити са отчели над 74 000 пожара в Бразилия за периода януари-август, което е рекорд. Повечето от тях са били в Амазония.

Дали това обаче означава и повече засегната горска площ. В крайна сметка може да става дума за 74 000 малки пожара.

Щетите тепърва ще бъдат установени, но по всичко личи, че става дума за доста сериозна територия.

Пълната картина засега е неясна и защото все още има непотушени пожари. Помолихме екипа на Програмата “Коперник” на ЕС за наблюдение на Земята  и мониторинг на околната среда да ни съдейства в оценката на щетите и отговорът, който получихме беше, че най-добре може да се прецени колко опустошителни са пожарите по отделеното количество въглероден диоксид.

По данни на службата за мониторинг на атмосферата на “Коперник” досега са били отделени 228 мегатона въглероден диоксид. Това е най-високото ниво от 2010 г. насам.

Очаква се скоро да получим по-подробна сателитна информация за изгорената площ.

Над 2 500 пожара горят в Амазонската джунгла
Над 2500 пожара горят в Амазонската джунгла


3) Какви мерки се взимат, за да се спрат пожарите?

Световните лидери в момента оказват сериозен политически натиск над бразилския президент Болсонаро, за да сложи той край на пожарите в Амазония. Френският президент Еманюел Макрон дори заплаши да попречи на сключването на голямо търговско споразумение между ЕС и Южна Америка. Сами по себе си обаче подобни предупреждения няма как да сложат край на палежите. Има все пак някакви сигнали, че бразилското правителство се е активизирало. Болсонаро заяви, че в спасителните действия се е включила и армията, която използва хеликоптери и самолети за потушаване на пожарите от въздуха. Мнозина обаче смятат, че преди всичко трябва да се промени мисленето на правителството. Докато преди бразилските граждани вярваха, че трябва да пазят гората от обезлесяване, сега те знаят, че палежите ще им се разминат безнаказано.

4) Защо медиите не отразиха проблема по-рано?

През последните няколко седмици ВВС и други световни новинарски медии направиха репортажи за степента на обезлесяване на Амазония. Всъщност едва наскоро стана ясно колко мащабни са тези пожари. Преди това дори в бразилските медии почти липсваше информация по темата.

Първият сигнал за палежите дойде, когато преди седмица небето над Сао Пауло почерня от пушека, който идваше от Амазонската гора. ВВС публикува обширна статия ден след това и само часове, след като колегите ни от ВВС Бразилия бяха отразили случващото се.

5) Възможно ли е това да е естествен начин за прочистване на гората, така че тя да се развие по-добре в бъдеще?

Вярно е, че понякога пожарите могат да имат благоприятно въздействие върху гората, като например да освободят място, за да могат дърветата да се развиват по-добре. Но настоящата ситуация в Амазония не е такава, казва професор Ядиндер Мали, преподавател по екологични науки в университета Оксфорд. “Тези пожари са повод за притеснение,” твърди той. “Влажните гори на Амазония не са приспособими към пожарите, които могат да им навредят сериозно. Почти всички пожари в гори с висока влажност са причинени от хората.”  Затова е убеден, че основният виновник за разразилите се пожари са хората, а не естествени природни явления.

2016 г. например, когато също имаше доста пожари в Амазония, беше суха година. Но през 2019 г. нямаше такива суши. Според проф. Мали пожарите са толкова много, защото хората са ги предизвикали.6) Колко време е необходимо, за да се възстанови тропическата гора от пожара?

“При нормални условия гората се възстановява за 20-40 години,” казва проф. Мали. Но настоящите пожари ще направят дърветата още по-уязвими от суши и повторно избухване на пожари.

Проф. Мали се опасява, че ако Амазония ежегодно става жертва на палежи, то голяма част от гората ще се превърне в храсталак. “Многократните пожари могат да нанесат трайни щети,” казва той.

7) Ако подобни трагични събития продължат да се развиват със същата скорост, колко дълго още може да оцелее Амазонската гора?

“Все още сме в начален етап на унищожение на гората, когато можем да направим доста, за да я спасим,” казва проф. Мали. Около 80% от Амазония остава непокътната. Но според него климатични промени и обезлесяването са опасна комбинация. Намаляването на валежите ще създаде условия за възникване на още пожари. Ако 30-40% от амазонските гори бъдат унищожени, то това би могло да промени напълно климата в гората. Преди 2005 г. в Бразилия имаше висока степен на обезлесяване. “Ако бразилците се върнат към тези практики, за 50-60 години ще се обезлеси 40% от Амазония,” казва проф. Мали. “А в източна и южна Амазония този праг може да бъде достигнат за 20-30 години.”Степента на агресивно обезлесяване на Амазония през 2003 г.


8) Какъв процент от кислорода на планетата се произвежда от Амазонските гори?

Авторите на рубриката на ВВС Знание, “Проверка на реалността” се опитаха да дадат отговор на този въпрос. В социалните медии се среща информация, че около 20% от кислорода по света се произвежда от Амазонските гори. Тази цифра е често цитирана от активистки групи и от публични личности, като например президентът Еманюел Макрон и футболната звезда Кристиано Роналдо.

Но учените твърдят, че това е заблуда и че процентът е по-нисък от 10%.

Растенията отделят кислород по време на фотосинтезата, когато слънчевата енергия и въглеродният диоксид са преобразувани в енергия под формата на карбохидрати. Планктонът произвежда голяма част от кислорода по света, обяснява проф. Мали. Според него около 16% от кислорода, произвеждан от наземните растения, се дължи на Амазонските гори.

Амазония всъщност поглъща почти толкова кислород колкото и произвежда. Професор Джон Лойд от Имперския лондонски колеж казва, че въпреки че гората отделя много кислород през деня по време на фотосинтезата на растенията, тя абсорбира почти половината от този кислород, от който се нуждаят почвите, животните и микробите. При пожарите се отделя и въглероден монооксид – газ, отделян при горенето на дърво в нискокислородна среда.


Вредните емисии на въглероден монооксид в региона са се увеличили


9) Пушекът от разразилите се пожари ще окаже ли влияние върху климата по света през следващите месеци?

Проф. Мали обяснява, че пряко въздействие ще има първо върху климата в Южна Африка. Вероятно ще се наблюдава намаляване на валежите, което ще доведе до по-голяма суша.

“Въглеродните емисии могат да повлияят на глобалното затопляне,”допълва той, но все още не може да се каже какви ще бъдат дълготрайните последствия за всички нас.


10) Как пожарите влияят върху живота на коренното население на Амазония?

Само за изминалата седмица са били регистрирани 68 пожара в територии и резервати, населявани от коренното население на Амазония, твърди Джонатан Мозовер от Survival International, които се борят за правата на местното население.

“Тези гори са жизненоважни за бразилските индианци,” казва той. “Те разчитат на тях за препитанието си, изработват лекарства и дрехи от тях. Гората им дава усещане за идентичност и принадлежност.”

“За съжаление изкушението да им бъдат откраднати тези ресурси е твърде голямо, а злосторниците не са един или двама,” казва Мазовер. Според него “вероятно сме свидетели на най-кошмарния момент за местното население на Амазонската джунгла от времето на военната диктатура, която приключи през 80-те години на миналия век.”
Текстът е препечатан от страницата на BBC News
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ