Новият брой на BBC Знание е на пазара

30 Август 2019 13:20
Новият брой на BBC Знание е на пазара
Сега е златно време да си ловец на динозаври! По целия свят се разкриват нови и нови обекти за разкопки, а учените буквално се препъват в непокътнати вкаменелости и всяка седмица идентифицират напълно нови видове.

А с всяко откритие старото схващане за люспести зверове, тътрещи се мудно из обширни равнини, отстъпва пред новите представи за един пъстър и разнообразен свят, населен с най-различни същества, както е днес в непокътнатите места в дивата природа.

Експертите вече започват да изграждат обосновани предположения как са изглеждали динозаврите. На някои това може да им се струва излишно и да го смятат за пълна загуба на време, средства и усилия, но е тъкмо обратното.

Знаем, че външният вид на животното обикновено се дължи на света около него – някои видове прибягват до изкусна маскировка, а за други ярките цветове са по-полезни, примерно за намиране на партньор и създаването на поколение. Така че с установяването какви са били цветовете на динозаврите и формите на телата им, ние започваме да разбираме и в какъв свят за живели. Оказва се, че този свят е доста по-различен и дори още по-свиреп, отколкото сме го смятали.

Разбира се, в този брой 116 на списание ВВС ЗНАНИЕ не става дума само за динозаври. Обръщаме внимание и на почти непроучения синдром на Клайн-Левин, заради който някои хора спят по 20 часа на ден в продължение на цели месеци. Не пропускайте и да надникнете в лабораториите, където учени комбинират различни газове и елементи, за да пресъздадат атмосферата на екзопланети и да разберат дали е годна да поддържа живот. А ако пък ви е любопитно защо някои хора си драскат нещо, докато говорят по телефона или са на работна среща, надникнете в редовната ни рубрика „Въпроси и отговори".

Приятно четене!
Прочетете повече за:
сп. Знаение
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ