Потвърдиха откриването на минерал, невиждан в природата до момента

03 Септември 2019 13:48
Потвърдиха откриването на минерал, невиждан в природата до момента
Източник: Museums Victoria / CC BY (Licensed as Attribution 4.0 International)
Уедърбърнския метеорит е намерен през 1951 година като малко 210-грамово парче от странно изглеждаща космическа скала, паднало от небето. В продължения на десетилетия учените опитват да разкрият тайните му.

Последната потвърдена сред тях е, че е открито наличието на минерала, наречен „едскотит“ – рядка форма на желязно-карбиден минерал, който никога не е срещан в природата.

След откриването на метеорита започват редица изследвания. Те са толкова много, че от неговата маса е останала непокътната едва една трета. Останалата част е раздробена и използвана за безбройните изследвания, търсещи състава на парчето. Тези изследвания откриват следи от злато и желязо, както и от по-редки минерали като камацит, шрайберзит, таенит и тройлит. Сега можем да добавим и едскотит към този списък.

Откриването на едскотита, кръстен на експерта по метеорити и космохимик Едуард Скот, е значимо, защото никога досега не е било потвърждавано, че тази конкретна атомна структура на желязно-карбиден минерал се получава естествено.

Това потвърждение е важно, защото е важно условие минералът да бъде официално признат от Международната минералогична асоциация. А членството в нея е доста трудно постижимо – от изследвани между 500 000 и 600 000 минерала, едва по-малко от 6000 природата е създала сама.

Според изследователят Джофри Бонинг минералът може да се е оформил в нагрятото ядро под налягане на друга планета. Преди много време въпросната планета може да е претърпяла сблъсък с друго небесно тяло и парчетата от ядрото ѝ да са били разпръснати из времето и космоса. Милиони години по-късно едно от тези парчета е паднало в Австралия, а познанията ни за Вселената са по-богати.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ