Катериците подслушват птици, за да предвидят опасност от хищници

11 Септември 2019 11:25
Катериците подслушват птици, за да предвидят опасност от хищници
Източник: pixabay.com
Сивите катерици подслушват чуруликането на птиците, за да разберат дали района около тях е безопасен за събиране на храна, откриха американски учени.

Учени по-рано са достигнали до извода, че катериците се ослушват за звуци, издавани от хищници в близост, но екипът от Оберин Колидж в Охайо е искал да разбере и дали катериците могат да си „превеждат“ сложните разговори на птиците, за да гарантират безопасността си. Когато хищник като ястреб например се появи в небето, птичките в близост реагират с тревожни звуци. Когато опасността премине, пойните птици продължават обичайното си чуруликане. А явно катериците се възползват от тези сигнали.

За да стигнат до откритието, учените наблюдавали поведението на 54 диви сиви катерици в паркове и места за отдих в района на Оберин, Охайо. Те инсталирали колони, на които пускали звуците, издавани от червеноопашатия ястреб – хищник, ловуващ и дребни птици, и катерици. След като чули звуците, катериците имали типичното си поведение при поява на опасност – изправяне на задни крака, замръзване в една позиция или бягство възможно най-далеч от опасността.

След пауза от 30 секунди след звуците на хищника, учените разиграли два сценария – в единия те пускали обикновен фонов шум, а в другия – песни на малки птици в спокойно състояние. След като наблюдавали поведението на катериците при чуване на тези звуци, те установили, че катериците, които чуват спокойния „разговор“ на птиците връщали нормалното си поведение по-бързо от другите. Учените обясняват, че катериците разбират кога птиците се чувстват извън опасност и съответно те също са спокойни.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ