Астрономи откриха вода на потенциално обитаема планета

12 Септември 2019 16:40
Астрономи откриха вода на потенциално обитаема планета
Източник: ESA/UCL
Астрономи за първи път откриха вода в атмосферата на планета, орбитираща около обитаемата зона на далечна звезда. Така шансовете за извънземен живот на познатата като К2-18b планета се увеличават значително. До 10 години новите космически телескопи могат да определят дали атмосферата на К2-18b съдържа газове, произведени от живи организми.

Подробности за откритието бяха отпечатани в научното списание Nature Astronomy.

Ръководителят на проекта, проф. Джована Тинети от Лондонския университетски колеж (UCL) описва разкритието като “изумително”.

“За първи път откриваме вода на планета, намираща се в обитаемата зона около звезда, където температурата е подходяща за възникването на живот,” казва тя. Под „обитаема зона“ се разбира диапазона в разстоянието от централната звезда, в който температурата на планетата позволява наличието на течна вода.

K2-18b е на 111 светлинни години от Земята – твърде далече, за да се вземат проби. Затова и единственият вариант е да се изчака до появата на следващото поколение космически телескопи някъде след 2020 г. и да се следи за наличието на газове, произведени от живи организми в атмосферата на планетата, обяснява д-р Инго Уолдман от Лондонския университетски колеж.

“Един от най-големите въпроси в науката е дали сме сами във Вселената,” казва д-р Уолдман. “През следващите 10 години ще разберем дали на тази планета има химически вещества, свидетелстващи за наличието на живот.”

Екипът, направил разкритието, разгледал подробно планетите, открити от космическият телескоп Хъбъл между 2016 и 2017 г. Учeните успели да определят вида на част от химическите вещества в тяхната атмосфера като изследвали промените в звездната светлина докато планетите обикаляли около своите слънца. Светлината, която се прецеждала през атмосферата леко се променяла в резултат на атмосферния състав.

Само на K2-18b била открита молекулната структура на водата. След компютърна обработка на събраната информация било установено, че до 50% от атмосферата на тази планета може да е съставена от вода.

Новата планета е два пъти по-голяма от Земята и е с достатъчно ниска температура, за да съдържа вода в течно състояние между 0 и 40˚С.

Д-р Анджелос Циарис, който също е част от научния екип на Лондонския университетски колеж, споделя, че “наличието на вода на потенциално обитаема екзопланета е изключително вълнуващо разкритие.” Той споделя още, “че така учените се доближават до отговора на фундаменталния въпрос дали планетата Земя е единствена по рода си?”

Други астрономи обаче поставят под съмнение твърдението на д-р Циарис, че планетата е потенциално обитаема. Един от направените анализи разкрива, че планети, чиято маса е 1,5 от масата на Земята най-вероятно нямат скалиста повърхност и не задържат вода в течно състояние, която би позволила образуването на живот. Съществуват и опасения, че заради размера и гравитационната сила на K2-18b, както и наличието на водород и хелий в атмосферата й и радиацията, излъчвана от централната звезда, възникването на живот на планетата би било доста трудно.

Истината е, че астрономите все още спорят какви условия точно са необходими, за да стане една планета обитаема. Единствената им отправна точка е Земята, но е възможно да се образува живот и в условия, различни от земните.

Според проф. Тинети, за да се дадат ясни и категорични отговори, вероятно първо ще трябва да се анализира химическия състав на стотици светове и да се разбере как точно са възникнали и еволюирали те.

“Земята неистина се отличава от останалите планети в нашата Слънчева система. Тя съдържа кислород, вода и озон. Надяваме се, че и другите обитаеми планети ще се открояват, че ще открием големи разлики между тях и тези, които са необитаеми.”

Д-р Бет Билът от Института по астрономия към Единбургския университет заявява, че вярва, че скоро ще бъдат намерени доказателства, че има живот на друга планета, гравитираща около далечна звезда.

“И това ще бъде сеизмично разкритие за цялото човечество,” казва тя.

Очаква се НАСА най-сетне да пусне своя космически телескоп “Джеймс Уеб” през 2021 г., а сондата Ariel на Европейската космическа агениция (ESA) ще бъде изпратена в космоса седем години по-късно. Те ще позволят на астрономите да изучат подробно атмосферите на различните светове, открити досега.


Очаква се, че след старта на мисията Ariel ще бъде открит живот и на други планети

Вода е била намирана и преди на други планети, но те са били или твърде големи или твърде горещи, за да се породи живот на тях. По-хладните и по-малки планети са и доста по-трудни за откриване. Екипът на Лондонския университетски колеж е успял да открие точно такава планета благодарение на разработен алгоритъм, който извлича химическия състав на атмосферите на потенциално обитаеми светове.

K2-18b, открита за първи път през 2015 г. от космическия телескоп на НАСА “Кеплер” е една от стотиците супер-Земи – планети с  маса между тази на Земята и Нептун. През следващите години, след пускането на новия космически телескоп на НАСА “Тес” се очаква да бъдат намерени още стотици подобни планети.

Прочетете повече за:
екзопланетаK2-18b
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ