Кучетата могат да разпознаят лошите хора и науката го доказва

17 Септември 2019 13:21
Кучетата могат да разпознаят лошите хора и науката го доказва
Източник: pixabay.com
Кучетата могат да надушат страха, но могат ли да надушат и истината? Всъщност кучето ви може да се окаже по-умно, отколкото предполагате. Оказва се, че кучетата са доста добри в това да преценяват човешкото поведение. Екип от японски университет доказва чрез експеримент, че кучетата могат да разберат дали на определен човек може да е има доверие.

Опитът е включил подлъгване на кучетата в името на науката. Хората отдавна знаят, че ако посочиш предмет, кучето ще изтича при него и точно това учените са използвали. По време на експеримента те посочвали контейнер със скрита в него храна. Разбира се, кучетата отивали до контейнера. След това те посочили към контейнер, който е празен. Кучетата отново отишли, но открили, че в него няма храна.

Третия път, в който учените посочили контейнер с храна в него, кучетата отказали да отидат до него. На база на опита си те са знаели, че на посочващия човек не може да се разчита. В експеримента са участвали 34 кучета и всяко от тях е отказало да отиде до контейнера при третото посочване. Това доказва, че те могат да разпознаят кой ги лъже.

„Кучетата имат много по-развита социална интелигентност от очакваното. Тя се е развивала селективно през дългия им живот край хората“, казва ръководителят на екипа.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ