Китайска 500-мегапикселова камера може да разпознае лице в тълпа

10 Октомври 2019 10:12
Китайска 500-мегапикселова камера може да разпознае лице в тълпа
Източник: pixabay.com
Китайски учени са разработили 500-мегапикселова камера с лицево разпознаване, за която се твърди, че е четири пъти по-проницателна от човешкото око. Тя е създадена за системи за наблюдение, позволяваща да бъдат разпознати лица в тълпа от хора, а идентифицирането се случва благодарение на софтуер с изкуствен интелект.

Новата камера вероятно ще бъде използвана в спорната система за „социален кредит“, която ограничава и възнаграждава гражданите на база на ранкинг система.

„Предизвикателството пред такава камера, особено в облачна среда за изкуствен интелект е количеството данни, необходими за идентификация. С увеличаване на нивото на детайлите в изображението, сериозно се увеличава и размерът на файловете, особено при видеосъдържанието“, казва австралийският технологичен журналист Алекс Кидман.

Разбира се, има и сериозни притеснения за личното пространство и поверителността, а новото изобретение тепърва ще навлиза и ще предизвиква дискусии.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ