Ново “същество” със 720 пола живее в парижката зоологическа градина

21 Октомври 2019 15:25
Ново “същество” със 720 пола живее в парижката зоологическа градина
То е светложълто, движи се със скорост 4 см/ч, няма мозък, но умее да разсъждава и може да разделя тялото си на две. Запознайте се с най-новият обитател на парижкия зоопарк, който миналата събота (19 откомври) беше официално представен.

Слузестото същество, което носи латинското наименование physarum polycephalum (“слузестият организъм с многото глави”) не е нито растение, нито гъба или животно. То не е нито от мъжки, нито от женски пол, а има цели 720 различни пола и може да разделя тялото си на две, а после отново да го събира, се казва в прессъобщението на зоологическата градина.

Учените смятат, че това едноклетъчно създание е на около един милиард години, макар че за първи път за съществуването му се разбира през май 1973 г., когато жителка на щата Тексас споделя, че в градината й “вирее” някакво жълто слузесто създание. Тогава организмът с извънземен вид привлече медийното внимание, а появата му беше отразена дори в New York Times.

В крайна сметка тексаската слузеста сензация залезе толкова бързо, колкото беше изгряла и светът напълно забрави за странния организъм. Ново проучване, публикувано през 2016 г., обаче отново разбуни духовете.


Жълтият слузест организъм, който може да намери най-краткия път за излизане от лабиринт, сега живее в зоопарка на Париж

Изследването, което беше отпечатано в сп. Proceedings of the Royal Society и чийто съавтор е биологът Одри Дюсютур от Националния център за научни изследвания на Франция, доказваше, че physarum polycephalum може да избягва вредните вещества и да помни кои са те близо година.

Учените от парижкия зоопарк твърдят, че слузестото създание умее и да разсъждава и посочват като доказателство способността му да намира най-краткия път за излизане от лабиринт и да предугажда възможните промени в заобикалящата го среда.

Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ