Google обяви огромна крачка в развитието на квантовите компютри

23 Октомври 2019 12:57
Google обяви огромна крачка в развитието на квантовите компютри
От Google съобщиха, че са стигнали до повратна точка в развитието на квантовите компютри. Експериментален квантов процесор в рамките на няколко минути е извършил калкулация, която би отнела на съвременните суперкомпютри хиляди години.

Според резултатите, публикувани в научното списание „Nature“, „квантовото ускорение е постижимо в реална среда и никакви скрити физични закони не му пречат“.

Квантовите изчисления са зараждаща се и донякъде озадачаваща технология за значително ускорена обработка на информация. След време квантовите компютри ще могат да извършват задачи, непосилни за сегашните технологии, включително откриване на лекарства и оптимизиране на градската среда и транспорта.

Техниката разчита на квантови битове или кубитове, които могат да регистрират едновременно стойности на данни от нула и единица. Големите технологични компании, включително Google, Microsoft, IBM и Intel, развиват технологията.

Откритията на Google обаче бързо бяха поставени под съмнение от други изследователи в бранша. Версия на доклада на Google изтече онлайн през миналия месец и други учени успяха да го видят, преди да бъде свален.

IBM се усъмни с твърдението на Google, че е постигнато „квантово надмощие“ - термин, който се отнася до момент, когато квантовият компютър може да извърши изчисление, което традиционният компютър не може да завърши в рамките на живота си. „Изтеклият“ доклад на Google показа, че нейният квантов процесор Sycamore извършва изчисление за три минути и 20 секунди и че на най-бързия суперкомпютър в света са необходими 10 000 години, за да направи същото. От IBM обаче казват, че Google подценява традиционния суперкомпютър Summit, който всъщност може да направи изчислението за два дни и половина. Simmit е разработен от IBM. Google не коментира твърденията на IBM.

Независимо от споровете, фактът е, че изследванията в областта навлизат в нов етап и че полето става все по-интересно. И макар да изглежда на десетилетия от практическото приложение в ежедневието, с нарастване на темпа на изследване, новата технология може да пристигне много по-бързо от очакваното.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ