Учени от Харвард създадоха месо от клетки от крава и заек

27 Октомври 2019 14:04
Учени от Харвард създадоха месо от клетки от крава и заек
Екип от биоинженери от Харвардския университет направи сериозна стъпка към лабораторното производство на годно за консумация месо. За първи път те успяха да отгледат месо от заек и крава, използвайки ядлива желатинова основа, като месото успешно имитира текстурата на естествения продукт, се казва в публикация в сп. Npj Science of Food.

Биоинженерите от години работят върху създаването на месо от животински клетки, които отглеждат и размножават, докато клетките не се разделят и не образуват нова мускулна тъкан. Предишните им опити обаче за създаване на природосъобразно месо са били неуспешни именно, защото не са успели да получат достатъчно жилави мускулни влакна.

Този път, за целите на проучването, екипът решава да използва ядлив желатин, усукан подобно на захарен памук. Получените фибри наподобяват „извънклетъчната матрица” („лепилото”, което свързва тъканта). Клетките от заек и крава са се закрепили към желатиновата основа и са се размножили като при истинска тъкан, в дълги и тънки ивици. Протеинът на създаденото от биоинженерите месо е доста подобен на този на истинското заешко месо, макар че текстурата му е по-близка до тази на обработеното (смляно) говеждо, отколкото на суровото месо.

Далече сме обаче от момента, в който изкуствено създаденото месо ще започне да се предлага в супермаркетите. Предстои биоинженерите  да усъвършенстват технологията си така, че да могат да произвеждат достатъчно големи количества месо, което почти изцяло да наподобява вкуса и текстурата на истинските местни продукти.

Отгледаното в лабораторни условия месо е всъщност антитеза на бързото хранене, защото за направата на само едно говеждо кюфте за бургер са необходими поне девет седмици. Освен това, около 80% от анкетираните американци, заявяват, че не биха консумирали създадено в лабораторни условия месо, въпреки че технологията, която се използва за направата му, е същата като тази за възстановяване на органи.

Земеделието и животновъдството са произвели 44% от емисиите на метан в света за периода 2007-2016 г., се посочва в годишния доклад за 2019 г. на ООН. Този въглероден отпечатък може сериозно да се намали, ако се ограничи броят на отглежданите за селскостопански цели животни. „Целта ни е да създадем месо с достатъчно добри вкусови и хранителни качества на достъпна цена. Така ще намалим въглеродния отпечатък на животновъдството”, казва ръководителят на изследването проф. Кит Паркър, преподавател по биоинженерство и приложна физика в Харвардския университет.
Прочетете повече за:
еко месо
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ