Полезно: как да накараме данните ни в Google да се самоунищожат

29 Октомври 2019 11:35
Полезно: как да накараме данните ни в Google да се самоунищожат
Миналата година може да сте били луди по Бионсе, но днес да харесвате друг изпълнител. Или пък да сте искали да направите сами бижута, но днес хобито ви да е отглеждане на бонзай.

Вкусовете и интересите на хората постоянно се променят. В тази връзка, има ли логика данните за историята ви в Google да са вечни? Години наред компанията по подразбиране съхраняваше всички данни за наши търсения. Благодарение на това тя изграждаше профил на всеки от нас, който помага както за извеждане на по-добри резултати, така и за насочване на по-подходящи рекламни послания. И въпреки че имаше инструменти за изтриване на историята, едва ли много хора дори са знаели за съществуването им.

Но новата политика за поверителност на Google ни позволява да изтрием всичката си история по-стара от три месеца. Това включва търсения по ключови думи, търсения чрез гласов асистент и история на местоположението. Компанията представи опциите за самоизтриване на данните, а ето как всеки може да го направи за своите:

Повечето опции за контрол са в инструмент, наречен „Моята активност“ - myactivity.google.com. след избиране на Контрол на активността (Activity Controls), има опция, наречена „Активност в мрежата и приложенията“ (Web & App Activity). При кликване на „Управление на активността“ (Manage Activity) и след това бутона под иконата календар може да се избере периодичността, на която системата автоматично унищожава данните. Изборът зависи от това доколко всеки потребител иска да вижда персонализирани предложения.

Например ако някой често търси знаменитости и филми, Google News ще му предлага статии, свързани с тези теми. Ако някой пък често сменя интересите, съответно и търсенията си, би се възползвал от тримесечното изтриване.

Има и опция, която не позволява на Google да съхранява историята на търсенето – чрез натискане на бутона за изключване до „Активност в мрежата и приложенията“ (Web & App Activity).
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ