Отбелязваме Международния ден на Черно море

31 Октомври 2019 13:46
Отбелязваме Международния ден на Черно море
31 октомври е обявен за Международен ден на Черно море за първи път през 1996 г. в Истанбул, на среща на министрите на околната среда на България, Румъния, Турция, Русия, Грузия и Украйна.

Водоносният басейн на Черно море обхваща общо 22 страни. В Черно и Азовско море се вливат повече от 300 реки, които транспортират между 294 – 480 куб. км. вода и седименти. За съжаление обаче реките носят и друго. Само от Дунав в Черно море попадат 11,6 милиарда пластмаси на година, с общо тегло 532,4 тона.

Към момента държавите, граничещи с Черно море, са ратифицирали редица конвенции и декларации за опазването му, сред които Букурещката конвенция за опазване на Черно море от замърсяване, Лондонската конвенция за предотвратяване на морското замърсяване с отпадъци и токсични вещества, Базелската конвенция за контрол на трансграничното движение на опасни отпадъци и тяхното обезвреждане.

Но въпреки взетите превантивни мерки и трансграничното сътрудничество, морските екосистеми в Черно море продължават да са жертва не само на замърсяването с пластмаса и битови отпадъци, но и на прекомерния индустриален риболов и бракониерски практики.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ