Цар Борис III обявява Деня на народните будители за национален празник

01 Ноември 2019 11:00
Цар Борис III обявява Деня на народните будители за национален празник
Денят на народните будители (1 ноември) е обявен за национален празник през 1923 г. с указ на цар Борис III. Тогава претърпялата тежка загуба след Първата световна война България е трябвало “да прибере меча в ножницата, за да издигне меча на духовността”, както казва министър-председателят на страната по онова време Александър Стамболийски. Предложението 1 ноември да бъде признат за Ден на народните будители е внесено през 1922 г. от Стоян Омарчевски, министър на просвещението, а с подписаният на следващата година царски указ то става реалност.

За покровител на българското будителство е обявен Св. Йоан Рилски, почитан като небесен закрилник на българския народ и държава. В народната памет Св. Йоан Рилски е образец за себеотдаване, безсребърничество, любов към ближния и отечеството.  През 1945 г. празникът е забранен. Честването му се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание на 28 октомври 1992 г.

Денят на народните будители е посветен на делото на българските книжовници, просветители и борци за национално освобождение. Именно духовното просвещение на българския народ дава началния тласък на националноосвободителното движение у нас. За пръв будител на нацията е смятан Паисий Хилендарски , който през 1762 г., написва  „История Славянобългарска” и още от първите й редове отправя справедлив упрек към загърбилите своето минало българи (О, неразумни и юроде, поради что се срамиш да се наречеш българин!”). Епископ Софроний Врачански става негов верен последовател и освен, че преписва Паисиевата творба, сам започва да пише книги за просвета и да работи за политическото ни освобождение.


Думите на будителите:

Свети Йоан Рилски
“Не търсете първенство и началства, но помнете Оногова, Който е казал: „Онзи, който иска да бъде по-голям всред вас, нека бъде слуга на всички.“

Васил Левски
„Време за помагане е сега — закъснелите не ще бъдат наши приятели.“

Христо Ботев
„Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата.“

Васил Априлов
„Каквото можах – направих, по-хубаво нека направят могъщи.”

Любен Каравелов
“Действие и противодействие — в това се състои сичката история на человеческото. Напред се хвъргат хората затова, за да се върнат утре или вдруги ден назад; а измъкват са назад само затова, за да са съберат със силите си и да прескокнат голямо пространство напред…”

Софроний Врачански
„Защото человеческата душа доде не претърпи скръб, труд и теснота, не може да се поднови и украси.“
Прочетете повече за:
Ден на народните будители
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ