Бутилка с течност срещу лоша магия беше открита във вековна английска странноприемница

06 Ноември 2019 16:15
Бутилка с течност срещу лоша магия беше открита във вековна английска странноприемница
Бутилка от 19-ти век, в която се е съхранявала течност за предпазване от лоша магия, е била намерена в къщата на някогашна “вещица”.

Анджелина Тъбс, известна като Вещицата на Саратога, се ражда в някогашната странноприемница Star and Carter, в град Уотфорд, в графство Нортамптъншир, около 1761 г.

Тя все още е “звездата” на призрачните турове, които се организират в Саратога Спрингс в Ню Йорк, където Тъбс се премества да живее, когато навършва 15 години и вече предсказва бъдещето.

Бутилката от Викторианската епоха е била намерена по време на ремонтни дейности на покрива на странноприемница и в нея има кукички за риба, човешки зъби, късчета стъкло и някаква течност. Чародейната бутилка се появила след срутването на комина на сградата, която днес е частен дом.

“Най-вероятно отново ще я скрия, за да може друг да я намери след още 100 години”, казва настоящият собственик на къщата, пожелал да остане анонимен.

Изследователи на т.нар. “вещерски бутилки” от Лондонския археологически музей обясняват, че тези стъклени или каменни съдове са се използвали като предмети за защита срещу зли сили или са съдържали лекове срещу черна магия.

Подобни бутилки са били намирани под подовата настилка на исторически сгради, по време на археологически разкопки, както и в дворовете на църкви и по речните крайбрежия и в тях обикновено има игли и пирони, но понякога дори и урина. Досега са открити близо 100 такива експоната, повечето с датировка от 17 в.

Над 300 души са обвинени във вещерство и екзекутирани в Англия между 1644-1646 г. Преследването на вещици е забранено едва век по-късно, през 1736 г.

Стъклените торпедоподобни бутилки, като тази намерена в Нортамптъншир, са започнали да се изработват през 1830 г. и обикновено са били използвани за съхранение на газирани напитки.

Д-р Гари Хоулбрук, преподавател по история и фолклорни науки в британския университет Хертфордшир казва, че “За съжаление бутилката не е съвременник на Анджлина Тъбс, но въпреки това е прекрасна находка от преди повече от век”.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ