Евростат: България е на второ място по рециклирана пластмаса

05 Ноември 2019 13:26
Евростат: България е на второ място по рециклирана пластмаса
България се нарежда на второ място сред страните членки на ЕС по рециклиране на пластмасови опаковки за 2017 г., сочат данни на Евростат. Страната ни е надскочила средния за Европа процент от 42% на рециклираните пластмасови отпадъци, се казва още в публикувания на 5 ноември доклад на статистическата служба на ЕС.

През 2016 г. страната ни е заемала четвърто място по рециклирани пластмасови отпадъци, когато 52,6 % от пластмасата е била преработвана.

Първенството за 2018 г. държи  Литва (74%). Останалите държави с над средните за Европа проценти на рециклирани пластмасови отпадъци са Словения (60%), Чехия (59%), Словакия (52%) и Нидерландия (50%).

Страните, които са рециклирали по-малко от половината си изхвърлена пластмаса са Малта (24%), Естония, Франция и Финландия (27%), Ирландия (31%), Унгария (32%), Люксембург и Австрия (33%).

В сравнение с 2005 г. рециклирането на пластмаса в страните от ЕС се е увеличило с 18%. По данни на Евростат, при всички страни членки на съюза, с изключение на Хърватия, се наблюдава увеличаване в различна степен на количеството рециклирана пластмаса.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ