Microsoft успешно изпробва модела на четиридневната работна седмица в Япония

05 Ноември 2019 15:47
Microsoft успешно изпробва модела на четиридневната работна седмица в Япония
Броят на малките компании, които вече използват модела на четиридневната работна седмица непрекъснато нараства. Скорошен експеримент на Microsoft показа, че схемата би работила и за по-големите бизнеси.

Софтуерният гигант стартира това лято програма в японските си офиси, наречена Work Life Choice Challenge, по време на която всеки петък на месец август е бил неработен, но се е заплащал.

Резултатите се оказали обещаващи. Въпреки че времето, прекарано на работното място значително намаляло, продуктивността (измерена в продажби, реализирани от един служител) се повишила с почти 40% в сравнение със същия период през изминалата година, се казва в изявление на компанията.

Служителите на компанията били посъветвани и да ограничат броя на изпращаните имейли, както и времето за работни среща (продължителността на една среща не трябвало да надхвърля 30 минути). Освен това те били насърчени да използват онлайн приложение за съобщения (разбира се разработено от Microsoft), което също оптимизирало работата им.

Ефектът бил поразителен – над 90% от служителите на Microsoft в Япония заявили, че са се повлияли от новоприетата политика. С намаляването на работната седмица, се усетил и  спад в разходите на ресурси, като например на електричество и хартия. Броят на принтираните страници намалял с 23,1% в сравнение със същия месец от предходната година

Инициативата се случва точно на време. Япония продължава да се бори с понякога фаталните последствия от утвърдилата се в страната култура на извънреден труд. Проблемът с “прегарянето” заради прекомерна работа е толкова голям, че в Япония дори са измислили термина karoshi или смърт, причинена от депресия или болест, възникнали заради стреса на работното място.

През 2015 г. този национален проблем получи международен отзвук, когато служител на японския рекламен гигант Dentsu отне живота си навръх Коледа. Според токийските органи на реда причина за смъртта му е станало изтощението от дългите периоди на извънреден труд.

Две години след този случай, японска репортерка също умира в следствие на претоварване на работното място. Според нейни колеги, месец преди смъртта си, журналистката е положила извънреден труд от над 159 часа.

Проблемът накара много японски компании да потърсят решение. Някои въведоха по-гъвкаво работно време, а правителството стартира програмата “Бонус петък”, която насърчава служителите да си тръгват по-рано от работа всеки последен петък от месеца.

От Microsoft заявяват, че ще проведат още един подобен експеримент в японските си офиси преди края на тази година. Компанията очаква предложения от своите служители за това как може да се подобри баланса между работа и свободно време и иска да привлече и други компании, които да станат част от инициативата.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ