11 000 учени от цял свят алармират за настъпващата климатична криза

06 Ноември 2019 13:34
11 000 учени от цял свят алармират за настъпващата климатична криза
Източник: НАСА
11 000 учени от 153 страни обявиха, че световният климат е в критично състояние и предупредиха, че “неизказаното човешко страдание” няма да може да бъде избегнато, ако не променим съществено начина си на живот.

Позицията им се основава на науката за климата, чието начало беше поставено през 1979 г. по време на първата Световна конференция за климата в Женева. Вече няколко десетилетия световни лидери и научната общност говорят за спешната нужда от мерки за намаляване на вредните емисии.

“Въпреки че вече 40 години се водят преговори по темата, човечеството не променя навиците си и не успяваме да се справим с настъпващата климатична криза”, казва проф. Уилям Рипъл от Университета на щата Орегон, който е и инициатор на декларацията.

“Климатичните промени са факт и се развиват по-бързо отколкото учените предполагаха”, се казва още в откритото писмо, публикувано в BioScience.

Макар че съществуват и няколко положителни индикатора, като например, намаляване на раждаемостта и използването на повече възобновяеми енергийни източници, болшинството от показатели сочат, че човечеството се е устремило в грешната посока, твърдят още учените.

Повишената консумация на месо, зачестилата употреба на въздушен транспорт, изсичането на горите и повишените количества на отделяния във въздуха въглероден диоксид са все стъпки назад.

Писмото обръща внимание на шест основни цели – намиране на алтернатива на изкопаемите горива, намаляване на количествата на отделяните замърсители като метан и сажди, възстановяване и защита на екосистемите, намаляване консумацията на месо, развиване на икономика с нулев въглероден отпечатък и стабилизиране на прираста на населението.

“Температурата на въздуха и на водата непрекъснато нарастват, свидетели сме на климатични аномалии, на покачване на нивото на световния океан, както и на неговата киселинност. Ледът бързо изчезва, както се вижда от ледената покривка на Арктика, Гренландия и Антарктика. И всички тези бързи промени са ясен сигнал, че трябва да се вземат спешни мерки”, изтъква още проф. Рипъл.

Един от водещите автори на декларацията, д-р Томас Нюсъм от Университета в Сидни казва, че измерването на температурата на повърхността на Земята си остава важен индикатор, но че трябва да се следи и по-широк набор от показатели.

“Сред тях са нарастването на населението на Земята, консумацията на месо, обезлесяването, разхода на енергия и на изкопаеми горива, годишните загуби за световната икономика в следствие на климатични аномалии. Въпреки че положението е лошо, то все още не е безнадеждно. Имаме шанс да спрем климатичната криза”, казва той.

Авторите са единодушни, че независимо от мрачната статистика, има и добри новини. “Окуражени сме от нарасналия световен интерес и от това, че правителствата на различни държави по света алармират за риска от климатична криза”, се казва в публикувания документ. “Гимназисти стачкуват, водят се дела за екологични престъпления, неправителствени организации и граждански движения настояват за промяна, а много държави, градове и бизнеси се присъединяват към екологичната кауза. Бързите действия са единствената ни надежда, че ще успеем да запазим живота на Земята – нашият единствен дом.
Прочетете повече за:
климатична криза
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ