Скоро в Ню Йорк ще се появят Tesla таксита

09 Ноември 2019 14:00
Скоро в Ню Йорк ще се появят Tesla таксита
Tesla Model 3 получи зелена светлина да се пребоядиса в прословутите жълто-черни цветове на нюйоркските таксита.

Така любимият на американците електромобил влезе в списъка с още 40 коли, одобрени от управата на Ню Йорк да са част от таксиметровата "флота" на града. Tesla Model 3 ще бъде единственото напълно електрическо такси (в списъка има само няколко хибридни автомобила).

Все още не е ясно кога природосъобразното возило ще влезе в обращение. Нюйоркската община обикновено дава подобно разрешение, когато то й бъде поискано от физическо лице или компания.

В Ню Йорк могат вече да се наемат електромобили Tesla, но при тях изискванията са други. “Ползват ги като Uber или Lyft коли към някоя от компаниите за наем на лимузини в града и регулациите там не са така строги”, казва Алън Фромбърг от Комисията за таксита и лимузини на Ню Йорк. Такситата трябва да имат задължителната светеща таксиметрова табела на покрива и да са боядисани в неизменното черно-жълто. Освен  това трябва да покриват изисквания за достатъчно пространство, климатик на задните седалки и монтиране на  задължителната преграда между предните и задните седалки. Самите седалки трябва да са тапицирани в лесна за почистване материя като например винил.

През 2015 г. общината на Ню Йорк пусна няколко таксита, електромобили на Nissan, като част от експериментална програма за зелен транспорт. В последвалия доклад се посочва, че таксиджиите е трябвало да съобразяват шофирането си с сравнително малкия пробег на автомобилите и особено в летните дни, когато са използвали климатик. Но все пак тези ранни модели на електромобили на Nissaп са били с пробег от едва 135 км. Пробегът на далеч по-просторната Tesla е от 354 км.

Илон Мъск, изпълнителният директор на Tesla, казва, че самоуправляеми таксита на марката ще бъдат пуснати в обращание в края на следващата година. Това обаче най-вероятно няма да се случи в Ню Йорк, защото Законът за движението по пътищата там изисква шофьорът на колата да държи волана с поне едната си ръка през цялото време. А едва ли би било рентабилно да се плаща на шофьор, който  да седи в автомобила без да го кара.
Прочетете повече за:
TeslaтакситаНю Йорк
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ