Eкип от архитекти иска да построи подводница за производство на айсберги

12 Ноември 2019 11:00
Eкип от архитекти иска да построи подводница за производство на айсберги
Екип от архитекти от Индонезия е предложил да създаде подводница, която да замразява морската вода и да я превръща в айсберги. Проектът им спечели второ място в международен конкурс за архитектура, организиран от Асоциацията на тайландските архитекти.

Целта на подводницата е да компенсира загубата на лед в Световния океан, а идеята е заимствана от  засаждането на дървета като начин да се спре обезлесяването на горите.

“Ако успеем отново да покрием с лед полярните пространства, със сигурност ще спрем покачването на температурата на Световния океан и вероятно ще повлияем на глобалните температури”, казва за Business Insider Фарис Раяк Котахатухаха, архитектът, начело на проектантския екип.”Крайната ни цел е да спрем покачването на нивото на океана чрез един по-различен начин на мислене”.


Визуализация на проектираната подводница

Намирането на решение за спиране на топящата се ледена покривка става все по-наложително - миналият месец в Гренландия беше регистрирано рекордно топене на леда, а Антарктика губи ледената си покривка с невиждани темпове. Ледената покривка на Гренландия и големите ледници на Антарктика са на път да достигнат точката на необратимо топене. Превръщането на този лед във вода би означавало, че Световният океан ще залее цели крайбрежни градове.

Подводницата за производство на мини айсберги ще се спуска под повърхността на океана, после отново ще изплува и ще затваря люка на своя шестоъгълен трюм, снабден със специални турбини, които да задържат студения въздух вътре. След като измине месец, подводницата ще отваря люка си, ще се потапя отново под вода и ще изстрелва във водата шестоъгълен къс лед с ширина 25 метра и дебелина 5 метра. След това плавателният съд ще избута това “ледено бебе”, както екипът нарича шестоъгълните късове лед, към други шестоъгълни айсберги, така че да се образува дебела ледена покривка.  Котахатухаха и членовете на екипа му, Дени Лесмана Буди и Фиера Алифа наричат процеса “айсбергизация”.


Подводниците ще образуват айсберги като произвеждат шестоъгълни късове лед с ширина 25м.

Но Марк Сезер,директор на Националния център за изследване на леда и снега на Университета на Колорадо споделя в репортаж на американския ТВ канал NBC, че идеята за подобна подводница е просто “помощна патерица”.

“Ще ни трябва цяла флотилия от поне 10 000 такива подводници”, казва той. Проф. Майкъл Ман, преподавател по атмосферни науки в Университета на Пенсилвания обяснява, че това е все едно “да се опитваш да спасиш от прилива пясъчния замък, който си построил на брега”.

Според Сезер, за да се намали нивото на океана, тези айсебрги трябва да стигнат до сушата. Топящият се лед във водата всъщност не е причината за покачването  на нивото на океана, обяснява той, защото така или иначе е вътре в него. Ледът, който се топи на сушата - като ледените покривки и айсебрги, са истинската опасност. Но все пак и океанският лед има важна роля, защото пречупва слънчева светлина (и отблъсква топлината). Екипът, проектирал подводницата твърди, че създаването на нов лед ще помогне за възстановяването на полярните екосистеми, които страдат от загуба на хабитати. “Ако новообразуваният лед е достатъчно голям и широк, за да отразява повече слънчева светлина и ако световните температури паднат, тези ледени бебета могат да се произвеждат постоянно в Арктика”, казва Котахатухаха. Подводниците могат да послужат и за изследователски центрове, за място за живеене и за еко туризъм, споделят още учените.

Засега не е ясно как точно би могла да се реализира идеята за произвеждаща ледени блокове подводница. “Не се знае кой ще я построи и как точно ще бъде задвижвана”, казва Сезер.

Котахатухаха посочва, че екипът му все още трябва да извърши допълнителни изследвания и да се допита до експертно мнение, за да изглади напълно тези важни детайли, но заявява, че целта е съдът да има нулев въглероден отпечатък и да черпи енергия от слънцето или от приливите. Ако се задвижва от изкопаеми горива, подводницата ще отделя вредни емисии и ще допринася за повишаване нивото на океана.

Проектът на индонезийските учени не е единственото геоинженерно решение за излизане от климатичната криза. Други научни екипи, както и стартъпи са предлагали варианти като например оръдия за изстрелване на изкуствен сняг на Антарктика и балон, който да изпомпва аерозол в атмосферата, за да отклонява слънчевата светлина.

Основната критика към всички тези предложения обаче е, че те не решават същинския проблем, а именно парниковите емисии, които са първопричината за климатичните промени.


Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ