Китай одобри ново лекарство за лечение на болестта на Алцхаймер

13 Ноември 2019 12:30
Китай одобри ново лекарство за лечение на болестта на Алцхаймер
Миналата седмица китайските власти одобриха производството на лекарство за лечение на болестта на Алцхаймер. Това е първият медикамент от 17 години насам с потенциал за лечение на когнитивното разстройство.

Лекарството Oligomannate е на основата на водорасли и може да се използва за лечение на леки и средни форми на Алцхаймер, се казва в изявление на Китайската агенция по лекарствата. Засега одобрението е условно и медикаментът ще се продава по време на допълнителните клинични тестове, но ще бъде строго контролиран и изтеглен от пазара при появата и на най-малките съмнения за заплаха за здравето на пациентите.

През септември, екипът, разработил медикамента, с ръководител д-р Ген Мейю от Шанхайския институт към Китайската академия на науките, заяви, че са решили да изследват свойствата на водораслите заради наблюденията им, че при хора, които консумират често водорасли рядко има случаи на Алцхаймер.

В доклад, публикуван в сп. Cell Research [“Клетъчни изследвания”] екипът на Ген описва как захарта, съдържана във водораслите, потиска някои бактерии в чревния тракт, които могат да причинят невронна дегенерация и възпаление на мозъка и да доведат до поява на болестта на Алцхаймер.

Хипотезата е била потвърдена по време на клиничните тестове, извършени от Green Valley, фармацевтична компания със седалище в Шанхай, която ще пусне лекарството на китайския пазар.

Лекарството, което съдържа на кафяви водорасли, било изпробвано на 818 пациента и успяло да подобри когнитивните способности на страдащи от лека и средна форма на Алцхаймер пациента в рамките на четири седмици.

“Тези резултати ни помагат да разберем по-добре механизмите, свързани с болестта на Алцхаймер и ни подсказват, че чревните микроби имат отношение към терапията”, обяснява неврологът Филип Шелтенс, съветник на Green Valley и директор на Центъра за изследвания на болестта на Алцхаймер в Амстердам.

Винсент Мок, който оглавява клиниката по неврология в Хонконгския университет казва, че новият медикамент дава “окуражаващи резултати” в сравнение с досегашните ацетилхолинестеразни инхибитори, които се използват за лечение на леки до умерени форми на Алцхаймер”. Oligomannate е точно толкова ефективен, но с по-малко странични ефекти и ни открива нов път за изследване на болестта, където ще търсим връзката между чревния микробиом и заболяването”, споделя Мок.

От фармацевтичната компания Green Valley съобщават, че новоразработеният медикамент ще бъде пуснат на китайския пазар “съвсем скоро” и че в момента се водят преговори за продажбата му в САЩ и Европа в началото на 2020 г. по време на третата фаза от предвидените клинични изследвания.

Болестта на Алцхаймер, която започва със загуба на паметта и прерараства в сериозни мозъчни увреждания, е смятана за първопричина за 60-70% от случаите на деменция по света, сочат данни на Световната здравна организация. От деменция страдат близо 50 милиона хора по света, от които 9,5 милиона са от Китай, Хонконг и Тайланд.

Заболяването носи името на невролога Алоис Алцхаймер, който го отрива през 1906 г. и все още си остава загадка за учените.

През октомври тази година, от американския фармацевтичен гигант Biogen заявиха, че ще поискат разрешение от американската Агенция по храните и лекарствата да започнат експериментално лечение с Aducanumab. Но няколко месеца по-късно компанията реши да отмени клиничните тестове на лекарството.

Johnson & Johnson, Merck, Pfizer и Eli Lily също отмениха своите проекти за разработване на медикамент за лечение на Алцхаймер заради незадоволителни клинични резултати.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ