Древен „изгубен град” на Кхмерската империя беше открит в Камбоджа

16 Ноември 2019 13:38
Древен „изгубен град” на Кхмерската империя беше открит в Камбоджа
Изследователи най-сетне успяха да локализират древния „изгубен град” на Камбоджа, се казва в доклад, публикуван миналата седмица.

В проектът, продължил няколко години, международен научен екип използвал въздушно лазерно сканиране и наземни изследвания, за да открие точното местоположение на Махендрапарвата или планината на Индра, Крал на Боговете.

Махендрапарвата е една от първите столици на Кхмерската империя, град просъществувал до  15 в. пр. Хр., за който обаче се черпи информация предимно от надписите, намирани по време на археологически разкопки. Учените предполагали, че градът е бил разположен на платото Фном Кулен на около 48 км. на север от Сием Реап, но им било трудно да намерят доказателства за това. Платото се намира на отдалечено място и е трудно достъпно заради гъстата си растителност и това, че вероятно е осеяно с мини от времето на режима на Червените кхмери през 70-те години на миналия век.

Останала забулена в мистерия десетилетия наред, Махендрапарвата си спечелила прозвището на „изгубен град”, но днес учените твърдят, че са намерили точното й местонахождение.

„Потвърдихме хипотезата, основаващата се на натрупаните през годиниaте доказателства, че Махендрапарвата, столицата на Кхмерската империя от 8 до 9 в. пр. Хр, се е простирала на масива Фном Кулен”, се казва в публикацията в сп. Antiquity.

Изследователите използвали въздушно лазерно сканиране, което им позволило да „виждат отвъд буйната растителност и да получат модели с висока резолюция на горската повърхност”, се казва в публикувания доклад.

Те изследвали областта в два етапа – първо през 2012 г., когато успели да покрият площ от 37 кв.м., а след това през 2015 г., когато картографирали цялата планина с обща площ от 975 кв.м.

Резултатите от въздушното картографиране, заедно със събраните от археологически разкопки доказателства, след това са били анализирани, за да се направи карта с новооткритите пътеки и координатни оси. Картата е изключително подробна, съдържаща местоположението дори на един недовършен резервоар, на няколко бента,  на опасващи храмовете стени и на замък.


Карта на древния град Махендрапарвата в Камбоджа

Откритията ще ни позволят да научим повече за Кхмерската империя и областта Ангкор. Картата показва, че градът е имал градоустройствен план, „високотехнологична за времето си хидравлична система” и други иновации, се казва още в доклада.

Учените били изненадани да открият и че градът е бил построен по протежение на линейни оси, които грубо отговаряли на четирите посоки на света, нещо подобно на съвременната архитектурна решетъчна структура.

Преди този период, селищата не са имали ясни граници и са се развивали по органичен начин без предварителен план, тоест Махендрапарвата е първият голям град с градоустройствен план в Кхмерската империя.

„Откритията затвърждават това, което сме установили по време на разкопки в Ангкор – Великият град и ни откриват възможността да създадем по-прецизни времеви и пространствени модели на градското устройство”, се посочва още в доклада.

Ангкор е по-добре познатата столица на Кхмерската империя, откъдето императорите са властвали над по-голямата част на днешните Тайланд, Виетнам и Лаос, както и над части от южен Китай и Мианмар и разбира се Камбоджа.
Прочетете повече за:
Кхмерска империяКамбоджа
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ