Човешката коса може да се окаже опасна за гълъбите

17 Ноември 2019 16:37
Човешката коса може да се окаже опасна за гълъбите
Макар че в миналото тези птици са били използвани, за да разнасят важни съобщения, днес гълъбите са често смятани за нежелани градски “домашни любимци”.

При много от гълъбите, които обитават големи европейски градове, се забелязва липса на пръсти или деформации на краката.

Наскоро екип от френски учени даде интересно обяснение за това. Според предишни проучвания, градските гълъби губят пръстите си заради инфекции и химически замърсители, но ново изследване на Националния музей по естествена история на Франция и Университета на Лион разкрива, че човешката коса може да се окаже виновникът.

Съавторът на изследването Фредерик Жике от Националния музей по естествена история  казва, че идеята за подобно проучване му е хрумнала, след като често  пъти е виждал гълъби с деформирани крайници по улиците на френската столица.

“Всъщност гълъбите се ползват с много лоша репутация в градовете навсякъде по света. Хората си мислят, че тези птици са мръсни и пренасят зарази, защото виждат как се ровят в боклука, с увредени крайници и липсващи пръсти. Истината обаче е, че те са жертва на причиненото от човешка дейност замърсяване”, казва Жике.

Учените изследвали степента на увреждания на крайниците на гълъбите в 46 локации във френската столица. Така Жике и екипът му установили, че деформация в пръстите “е била по-силно изразена в районите с повече фризьорски салони”. Жике обяснява, че гълъбите могат да изгубят някой от пръстите си, ако той се окаже впримчен в човешка коса. “Когато вървят по земята, около някой от пръстите им може да се омотае сноп коса, който дълго време да се задържи там, така че в крайна сметка пръстът да се обезкърви и да падне.”

Установено било и че в районите с по-високи нива на шум и по-голямо замърсяване на въздуха, имало повече гълъби с липсващи пръсти, докато “в по-зелените пространства, подобни мутации се наблюдавали рядко”.

"Ще е интересно да изследваме паралелно гълъбите в няколко от по-големите града по света, за да можем да направим една обща оценка на това как средата и замърсяването им влияят", споделя още Жике.
Прочетете повече за:
гълъбимутации
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ