Рискът от деменция при необразованите хора е три пъти по-голям

19 Ноември 2019 18:18
Рискът от деменция при необразованите хора е три пъти по-голям
Умението да се чете и пише може да се окаже решаващ фактор за предотвратяване на появата на деменция, разкрива ново проучване на Колумбийския университет, публикувано на сайта на сп. Neurology.

В изследването са участвали 983 нюйоркчани на възраст над 65 години със завършен най-много четвърти клас . Учените посещавали домовете на доброволците и ги подлагали на тестове за памет, езикови способности, визуални и пространствени умения. Деменцията била определяна съгласно общите симптоми на болестта.

Необразованите участници показали по-слаби резултати на тестовете, а при хората, които въобще не можели да четат и пишат имало три пъти по-голям риск от появата на деменция. Една от причините за влошаване на мозъчната дейност, пишат авторите, е че тези, които не се научват да четат имат “по-занижени когнитивни функции”.

Проф. Дженифър Манли, преподавател по невропсихология към Колумбийския университет и ръководител на изследването обяснява, че екипът й е следил състоянието на 65 зрели индивида от различни социални и етнически прослойки от 1992 г. насам. 

Макар че отдавна е известно, че по-високата образованост влияе положително на мозъчната активност, основна цел на изследването е да провери дали и как грамотността на човек е свързана със здравето на мозъка в по-късния етап от жизнения му цикъл.

Много от слабо образованите доброволци в изследването били родом от Доминиканската република и повечето от тях са напуснали рано училище, за да започнат работа. Според Манли проучването може да послужи като довод за организирането на безплатни курсове за ограмотяване на възрастни, които да помогнат и в борбата с деменцията. Тя сравнява положителното влияние на четеното върху мозъка с ползите за човешкото тяло от физическите натоварвания.

Според нея изследването ясно показва и връзката между общественото здраве и държавните образователни политики. “Тези хора не са посещавали училище, защото такава е била държавната политика - в Доминикана задължителното образование е до осми клас. Предоставянето на повече образователни възможности както за подрастващите, така и за възрастни би помогнало в превенцията на мозъчни заболявания на по-късен етап”, убедена е Манли.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ