Нова “умна кожа” възпроизвежда усещането за допир

22 Ноември 2019 14:00
Нова “умна кожа” възпроизвежда усещането за допир
Представете си как докосвате лицето на човека, когото обичате от екрана на лаптопа си и в реално време виждате реакцията му от тази милувка, макар че ви делят километри разстояние. После, ненадейно и вие усещате допира му.

Или, ако имате внуци, представете си как ги прегръщате по време на видео разговор и виждате как те потръпват от удоволствие. А след това на свой ред усещате целувките им по лицето си.

Днешните технологии ни позволяват да се виждаме и чуваме в почти всяка точка от света, но устройствата, с които разполагаме все още не могат да възпроизвеждат чувството за допир, което създава и най-силно усещане за човешка близост.

“Физическото докосване е вероятно най-дълбоката и важна емоционална връзка, която можем да осъществим с обичните за нас хора”, казва проф. Джон Роджърс, преподавател по биоинженерство в Северозападния университет на щата Илинойс и ръководител на проекта.

Години наред учените се опитват да добавят тактилни усещания към виртуалните ни преживявания. Появиха се различни видове електронни кожи, които обикновено разчитат на обемисти електроди с жици и при тях няма мигновен ефект или реакция и в двете посоки.

В доклад, публикуван в сп. Nature, Роджърс и екипът му обясняват, че са изработели нов вид умна кожа, която не използва жици и батерии и би сложила началото на технологична революция. Поставяйки голям брой програмируеми миниатюрни дискове в гъвкава материя те създават умна кожа, която може да приеме контура на тялото и да създаде сензорни възприятия.

“Усещането е подобно на нежно докосване, леко погалване или на това, което чувстваме, когато потъркаме кожата си с пръст”, обяснява Роджърс.

Тази умна кожа може да има широко приложение - в социалните медии, развлекателната индустрия, виртуалната реалност и видео игрите, както и за създаването на сензорни усещания при хора с ампутирани крайници.

“Особено вълнуващото в случая е , че технологията е напълно безжична. Интересно ще е да видим как тя ще се развие в бъдеще”, казва доц. Люк Осборн, изследовател в лабораторията по приложна физика към университета “Джон Хопкинс”, който не е участвал в изследването.

Екипът на Осборн обаче преди време разработва устройство за сензорна обратна връзка, наречено e-dermis, което, поставено върху протези за ръце, имитира действието на нервните окончания и позволява на хората с ампутации да усещат болка.

Новата умна кожа ще надгради тяхната технология като позволи на хората с ампутации “да знаят колко точно сила използват при хващането на някой предмет, както и колко студен или горещ е той”, обяснява Роджърс. Учените са силно мотивирани от възможните медицински приложения на новата технология и в момента дори я изпробват върху пациенти, които в следствие на прекаран удар, не мога да преглъщат - умната кожа предизвиква гълтателен рефлекс и го синхронизира с дишането на пациентите, така че да се избегне опасността от задавяне.


Прочетете повече за:
умна кожавиртуална реалност
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ