Храна за щастие или ъпгрейд на мозъка?

26 Ноември 2019 13:32
Храна за щастие или ъпгрейд на мозъка?
Хората, които ме познават, ще се закълнат, че не съм привърженик на диетите. Ям каквото ми се яде, гледам да не прекалявам с нищо, но се храня крайно нередовно. С такъв режим всяка диета е обречена на пълен провал. На всичкото отгоре, ако не се смятат някои забележителни изключения, изследванията показват, че диетите рядко водят до промяна за цял живот. Като егоистичен рационалист съм предприел личен подход към храненето – гледам да не ми се налага да посещавам болници, а умът ми да е в добро състояние. Оказва се обаче, че за моя радост науката е на крачка от нов пробив, при това вкусен – колкото повече ядеш, толкова си по-здрав и щастлив.

Всъщност повече не се отнася за количеството, а за разнообразието. Едно старо клише твърди, че човек е това, което яде, следователно, ако се храниш разнообразно с плодове, зеленчуци, ядки и семена, бактериите, които обитават стомаха и червата, също ще са разнообразни като състав. Оказва се, че това е много хубаво. Колкото повече различни видове са микроорганизмите, толкова по-лесно ще поддържате нормално тегло, да не се уморявате бързо и да не се разболявате лесно. Връзката обаче стига дори до състоянието на ума. Звучи като фантастична измислица, но стомахът и мозъкът са свързани с най-различни нерви и химични пътечки. Така че, ако искате да разберете какво трябва да ядем, за да сме щастливи, обърнете на стр. 42.

Като стана дума за ум, дали пък да не си направим мозъчен ъпгрейд? Край на мъките с ученето, край на сложните дилеми и трудните решения – един чип, интерфейс, компютър и можем да си изградим личност по собствен вкус. Искаш да си Айнщайн – няма проблеми. Моцарт? Ама, разбира се! Естествено нещата не са толкова лесни, но както вървят нещата, това може да е напълно реално в бъдеще. Доколко е етично и дали е нужно да го правим, е отделен въпрос. Ако искате да помислите върху отговора му и да намерите още какви ли не занимателни теми, този брой 119 на списание ВВС Знание е само за Вас!

Приятно четене!
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ