Откриха съдържание на захар в разбили се на Земята метеорити

27 Ноември 2019 14:14
Откриха съдържание на захар в разбили се на Земята метеорити
Метеорити, които са се разбили на Земята преди милиарди години, съдържат захар, разкрива ново проучване. Откритието затвърждава хипотезата, че в астероидите има вещества, които благоприятстват възникването на живот.

Международен екип от учени е установил наличието на биоесенциални захари в метеорити, съдържащи и други важни биологични вещества, се казва в официално изявление на НАСА.

Астероидите - каменисти, планетподобни тела, които орбитират около Слънцето, са “родителите” на повечето метеорити. Според някои теории химическите реакции в астероидите могат да образуват елементи, които са важна предпоставка за възникването на живот.

В доклад, публикуван наскоро, в бюлетина на Националната академия на науките на САЩ (Proceedings of the National Academy of Sciences) учени от НАСА анализират три метеорита, включително един, който се е разбил в Австралия през 1969 г. и е на милиарди години. Метеорити са били изследвани за съдържание на захар и преди, но безуспешно. Сега екипът използва нов метод за извличане на вещества на базата на хидроалкохолна киселина и вода. Така те успяват да установят наличието на захари като арабиноза и ксилоза, но най-съществено е откритието на рибоза.

Рибозата е особено важна за човешката биология. Тя е част от нашите РНК -молекули (рибонуклеинова киселина), които копират генетичната информация от ДНК-то и способстват образуването на белтъци в организма, се казва в прессъобщението. “Невероятно е наличието на такава крехка молекула като рибозата в толкова древен материал”, споделя един от авторите на проучването Джейсън Дуоркин от НАСА.


Модел на молекулярната структура на рибозата, открита в метеорит

Знае се, че ДНК е “темплейт на живота”, но РНК-молекулите имат свойства, които липсват при ДНК. Като например това, че може да създава свои копия без помощта на други молекули. „Захарта 2-дезоксирибоза в ДНК не беше открита в изследваните метеорити“, отбеляза Дуоркин и допълва, че „това съответства на хипотезата, че първо се е появила РНК“. Според учените именно РНК е “координирала машината на живота преди появата на ДНК”.

„Изследването предоставя първите директни доказателства за наличие на рибоза в космоса и достигането й до Земята“, заявява Йошихоро Фурукава от университета Тохоку в Япония. „Тази извънземна захар може да е допринесла за формирането на РНК на пребиотичната Земя и това да е довело до появата на живот“, допълва той.

Естествено напълно възможно е “метеоритите” да са “приели” тези вещества при досега си със Земята, но не са намерени доказателства за това и откритите захари са най-вероятно с космически произход. Предстои да се направят по-обстойни анализи, които да установят колко точно е концентрацията на захарите и какво е било влиянието им върху живота на Земята.

Проучването е поредното доказателство, че метеоритите може да са довели до поява на живот на нашата планета. В началото на годината друг научен екип откри съдържание на аминокиселини, водовъглероди и органична материи в метеоритни късове, както и следи от течна вода, която вероятно е на възрастта на Слънчевата система.
Прочетете повече за:
метеоритиживот на Земята
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ