Индия избра слънчевата енергия пред въглищата

28 Ноември 2019 13:23
Индия избра слънчевата енергия пред въглищата
Рекордно ниската цена на слънчевата енергия отказа индийското правителство от изграждането на електроцентрали на въглища.

Проектът за изграждане на електоцентрали на въглища с мощност 14 гигавита беше отменен заради неочаквания спад на цената на соларното електричество. Според експерти този преход от фосилни горива към слънчева енергия в Индия би повлиял сериозно и на глобалния енергиен пазар.

През януари миналата година, финландската компания Fortum се съгласи да осигурява електричество за най-мащабния индийски щат Раджастан на рекордно ниска тарифа от 4,34 рупии за киловат час. Тогава анализатори прогнозираха, че тази цена едва ли някога ще се повтори.

Но 16 месеца по-късно, обявената тръжна процедура за 500-мегаватова соларна електроцентрала приключи с гарантирана цена от 2,44 рупии (стандартната тарифа на най-голямата въглищна електроцентрала е 3,2 рупии или с 31% по-висока).

“За първи път соларната енергия е по-евтина от въглищата в Индия и това може напълно да промени световния енергиен пазар”, казва финансовия анализатор Тим Бъркли. “Мерките, които индийското правителство предприе, за да подобри енергийната си ефективност, заедно с поставените амбициозни енергийни цели за възобновяеми източници на енергия и резкият спад в цената на соларната енергия, направиха елекроцентралите на въглища финансово неизгодни. През последните няколко месеца тарифите за слънчева енергия в Индия не спират да падат”, обяснява Бъркли.

Инвеститори от цял свят проявяват интерес към бързо разрастващия се соларен сектор в страната. “Фактът че, световни финансови институции от голям калибър участват в тръжните процедури за изграждане на соларна инфраструктура  показва, че Индия може да се превърне във водеща страна в прехода към алтернативни източници на енергия и да предизвика промени и на останалите пазари - такива вече се забелязват в Обединените арабски емирства, Южна Африка, Австралия, Чили и Мексико”, заявява Бъркли.

648-мегаватова електроцентрала “Камутхи”, която осигурява електричество за 150 000 домове, започна да работи на пълни обороти още през 2017 г.. Със своите 2,5 милиона ослепителни панела, разположени на площ от 10 кв. км., гигантската слънчева централа в южния индийски щат Тамил Наду изпревари най-голямата слънчева централа в света, калифорнийската 500-мегаватовата Topaz Solar Farm.
Прочетете повече за:
соларна енергияИндия
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ