Египетски археолози се натъкнаха на мумифицирани лъвчета, котки и крокодили

01 Декември 2019 12:56
Египетски археолози се натъкнаха на мумифицирани лъвчета, котки и крокодили
Археолози се натъкнаха на безпрецедентно откритие от около дванадесет мумифицирани свещени животни, сред които котки, крокодили, две малки лъвчета, положени в гробищния храм на древен египетски жрец.

Министърът на античността на Египет, Халед Ел- Енани, заяви миналата седмица, че находките са от 7 в. пр. Хр. и могат да “запълнят цял един музей”. Откритието включва 25 дървени кутии, украсени с йероглифи, в които са положени мумифицирани котки и 75 кутии пълни с дървени и бронзови статуи на котки.

Мостафа Вазири, главен секретар на Върховния съвет по древността коментира, че особено впечатляващи са пет мумифицирани големи котки. Компютърната томография на две от тези мумии е показала, че това всъщност са малки лъвчета, както става ясно и от Facebook публикацията на страницата на Министерството на античността. Предстоят допълнителни изследвания, които да дадат още яснота.


Мумифицирано лъвче, намерено в некропола в Сакара, на юг от Кайро

Мумифицираните котки си били обожествявани от древните египтяни и не са особена рядкост, но мумии на лъвчетата почти не се срещат. Френският египтолог Ален Зиви преди години се натъкна на мумифициран мъжки лъв в близост до настоящите археологически разкопки и за първи път разкри сакралния статут на тези животни в древността.


Мумифицирана котка, намерена в некропола в Сакара

Други любопитни находки са голям каменен скарабей, скрит в дървена кутия, два по-малки скарабея от дърво и пясъчник, три статуетки на крокодили с мумифицирани останки от малки крокодили в тях.

Открити са били и около дванадесет пластики на древни египетски божества, сред които и 73 статуетки на бог Озирис. От министерството на античността съобщават, че археолозите са намерили и “внимателно мумифицирани” скарабеи, както и мумии на кобри и крокодили.


Статуи на котки, изложени в Гиза

Мумифицираните животни и артефактите са били открити в некропола в Сакара, в близост до пирамидите в Гиза на юг от Кайро. Именно тук, миналата година, те се натъкнаха на гроб отпреди 4000 години на пето поколение кралски жрец с много добре запазени стенописи в гробищния храм. Намерените мумии на животни превръщат находката в още по-голяма сензация, а правителството се надява, че откритието ще върне туристическата популярност на мястото, след като протестите от 2011 г., пердизвикаха отлив на туристи.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ