Бабите косатки помагат за оцеляването на внуците си

10 Декември 2019 19:44
Бабите косатки помагат за оцеляването на внуците си
Малките косатки, които имат живи баби по майчина линия, оцеляват по-лесно, особено при недостиг на източници на храна, сочи ново проучване. Изследването, публикувано в Proceedings of the National Academy of Science, хвърля светлина върху еволюционното значение на менопаузата при този внушителен бозайник.

Въпреки, че женските косатки спират да се възпроизвеждат, след 30-40-тата си годишнина, те продължават да живеят десетилетия след това, феномен, който се наблюдава единтвено при тях, при хората и при три вида китоподобни - белуги, нарвали и гринди.

Учените анализирали данни, предоставени им от центровете за наблюдение на косатки в Канада и САЩ, събирани в продължение на 40 години.  Те се фокусирали върху 378 индивида, за които било установено, че имат баби по майчина линия. Анализът им разкрил, че женските, които вече не били в репродуктивна възраст, били от особено значение за стадото, заради ловните си умения и готовността да се грижат за малките на своите потомци.

“Смъртта на една баба косатка може да има сериозни последствия за по-младите й родственици”, казва водещият автор на изследването и преподавател по биология в университета в Йорк, проф. Дан Франкс. Той пояснява, че бабите, които все още могат да се размножават, не са толкова полезни за отглеждането на чуждите малки, защото са твърде заети с грижите за своите собствени. Изследването разкрива и че смъртността при косатките, които са изгубили своите баби е с 4,5 % по-висока, особено в периодите, когато храната е оскъдна. “Изследването ни показва, че както при хората така и при косатките, бабите помагат на своите внуци. А това от своя страна може да обясни появата на менопауза при двата вида като част от еволюцията им”, казва проф. Дарън Крофт от университета в Екзитър, участник в проучването.
Прочетете повече за:
косаткименопауза
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ