ЕКА изпраща робот в космоса, за да изчисти космическия боклук

12 Декември 2019 16:46
ЕКА изпраща робот в космоса, за да изчисти космическия боклук
Робот ще бъде изпратен в орбита, за да изчисти космическия боклук, след което ще се самоунищожи, съобщиха от Европейската космическа агенция (ЕКА) в началото на седмицата.

Нашата орбита е пълна с боклук от неактивни сателити, изхвърлени ракетни степени или части от минали космически мисии. Тази мисия за събиране на космически отпадъци, наречена ClearSpace - 1, ще е първа стъпка към почистването на извънземното пространство.

Оперативният робот, разработен от швейцарската стартъп компания ClearSpace, ще събира с четирите си ръце космически отломки и после отново ще се насочи към Земята, където, заедно със събрания боклук “ще изгори, навлизайки в атмосферата”, се казва в изявление на ЕКА.

Основна “мишена” на робота ще е част от ракета на ЕКА с конусовидна форма, изхвърлена в космоса през 2013 г. При успех на мисията ще последват и други подобни мисии, при които ще се събират точно определени отпадъци, а в последствие ще се цели и премахването на по-големи количества космически боклук.

“Мисията е съвсем навременна, тъй като е крайно време да намерим начин за справяне с космическия боклук. В космоса имаме почти 2000 активни сателита и над 3000, които не функционират”, казва основателят на ClearSpace Люк Пике.

Работата по проекта ще започне в началото на 2020 г., когато роботът ще бъде подложен на няколко теста в ниска орбита преди официално да бъде изпратен в открития космос през 2025 г.

Нашата орбита е започнала да прилича на гробище за космически отломки. От началото на космическата епоха през 1957 г., когато е изстрелян съветския сателит “Спутник-1”, натрупаният космически боклук се оказва повече от активните сателити. По данни на ЕКА около Земята орбитират над 170 милиона части от космически отломки. А някои от тях се движат по-бързо от куршум и представляват сериозна заплаха за активните сателити и изпълняващите мисии космическите кораби.

Прочетете повече за:
космически боклукЕКАClearSpace-1
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ