Автомобилният производител Ford ще превръща отпадъците от кафе на McDonald’s в части за коли

17 Декември 2019 14:04
Автомобилният производител Ford ще превръща отпадъците от кафе на McDonald’s в части за коли
Ford ще използва отпадъците от кафе на McDonald’s  за изработката на автомобилни части. Автомобилният концерн ще пренасочва остатъчния материал от използваното от McDonald’s кафе от сметищата към своите лаборатории, където ще го прeвръща в биопластмаса.

От 2019 г. Ford започна да използва отпадъчния материал на кафето (обелките от кафе зърната, които се отделят при тяхното изпичане) за направата на пластмасови корпуси за фаровете на някои от своите модели. В началото на месец декември McDonald’s се съгласиха да предоставят и своя отпадъчен материал от кафе на автомобилната компания.

През последните години автомобилната индустрия се оказа под голям обществен натиск да намали вредните емисии на автомобилите и да увеличи производството на електрически коли. Много от автомобилните производители започнаха да залагат и на нови, устойчиви суровини, което да им спечели по-голямо доверие сред потребителите.

“Във Ford обикновено използваме пластмаса и талк за изработката на корпуса на фаровете на колите”, обяснява Деби Миевелски, завеждащ отдела за устойчиви суровини на компанията. “Употребата на биопластмаса от остатъчния материал на кафето е по-доброто решение за нас, защото този материал е по-лек и не се смесва с талк, който е невъзобновяем минерал”, допълва още тя.

Според нея има почти неизчерпаеми количества от ненужни остатъци от кафе, повечето от които отиват директно на сметището. Затова и от автомобилната компания се надяват, че след време ще започнат да използват суровината за направата на по-голям набор от автомобилни части.

Екипът на Миевелски е решил да изследва потенциала на кафето заради масовата употреба на този продукт в световен мащаб. И когато открили как да използват суровината в производството на автомобилни части, те побързали да се свържат с мениджмънта на McDonald’s, световна верига за бързо хранене, също залагаща на възобновяеми и преработваеми материали.

Направата на автомобилни части от биопластмаса със съдържание на отпадъци от кафе обаче едва ли ще отговори на екологичните нужди на времето и ще противодейства на климатичните промени. Затова и през 2020 г. се очаква надпреварата в електромобилостроенете да се засили.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ