Досегът с изкуството може да удължи живота ни

19 Декември 2019 12:25
Досегът с изкуството може да удължи живота ни
Театърът, музеите и арт галериите могат да ни помогнат да живеем по-дълго, разкрива ново проучване. И колкото по-чести са културните събития в живота ни, толкова по-добре.

Изследователи от Лондонския университетски колеж установили, че рискът от ранна смърт при хората, които консумирали изкуство често (поне веднъж месечно) бил с 31% по-нисък. Дори само ходенето на театър или посещението на музей веднъж годишно можело да намали този риск с 14 %.

За целите на проучването, учените изследвали данни на 6000 англичани на възраст над 50 години, които участвали в по-мащабно изследване за стареенето. “Докато тютюнопушенето, консумацията на алкохол и липсата на физическо натоварване са добре познати рискови фактори, то благоприятното въздействие върху дълголетието и човешкото здраве на подобни приятни занимания е почти непроучвано”, казва доц. Дейзи Фанкурт от Факултета за изследване на човешкото здраве към Лондонския университетски колеж и автор на изследването, публикувано в сп. BMJ.

В началото, през 2004 и 2005 г., учените изследвали колко чести били посещенията на театър, концерт или опера (без кино). След това те започнали да следят поведението на участниците в продължение на 12 години, като през този период отчитали и смъртността сред тях, използвайки данни на Националната здравна служба на Обединеното кралство.

Учените са разгледали набор от икономически, здравни и социални фактори, за да се опитат да обяснят връзката между “консумирането на изкуство” и дълголетието. Според тях причината отчасти се дължи на по-високия социален и икономически статут на хората, които често посещавали музеи и галерии.

Според изследването материалното благосъстояние повишавало дълголетието с 9%. По-голямата образованост, обществена ангажираност и мобилност също били от значение. Неща като свободно време и професионална заетост не оказвали особено влияние, споделя Фанкурт.

“Социално-икономическият фактор има значение, но не решаващо”, заключва Фанкурт. Според нея досегът с изкуството има социализиращо действие и най-вече играе ролята на буфер срещу стреса като стимулира креативността и помага на хората да са по-адаптивни към променящите се житейски обстоятелства.
Прочетете повече за:
дълголетиеизкуство
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ