НИМ показва редки средновековни монети

29 Декември 2019 17:59
НИМ показва редки средновековни монети
Източник: Тони Тончев
Монетно съкровище, открито при разкопки на късноантичната и средновековна крепост “Балък дере” край Ивайловград, е сред експонатите в настоящата изложба в Националния исторически музей (НИМ)„Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2019”.

Шестте златни и сребърни монети, които са били намерени в бронзов съд, са изключително редки, а две от тях са дори “ безценни”, споделя кураторът на експозицията д-р Петранка Неделчева. На тях, вместо  с кръст, Св. Димитър  е изобразен с хоругва (църковно знаме). “Находката е от предмонетната реформа. Вероятно шестте монети, върху които са изобразени Алексис I Комнин и Св. Димитър са били укрити и така опазени от претопяване”, обяснява д-р Неделчева. Според археолозите, това че на две от монетите Св. Димитър е изобразен със знаме навежда на мисълта, че става въпрос за военновременни пари, с които е била изплатена заплатата на някой войник от византийската армия или които са били използвани, за да се заплати военна доставка.

Експозицията „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2019” е в Кръглата зала на музея на НИМ до 17 февруари 2020 г.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ