НИМ показва редки средновековни монети

29 Декември 2019 17:59
НИМ показва редки средновековни монети
Източник: Тони Тончев
Монетно съкровище, открито при разкопки на късноантичната и средновековна крепост “Балък дере” край Ивайловград, е сред експонатите в настоящата изложба в Националния исторически музей (НИМ)„Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2019”.

Шестте златни и сребърни монети, които са били намерени в бронзов съд, са изключително редки, а две от тях са дори “ безценни”, споделя кураторът на експозицията д-р Петранка Неделчева. На тях, вместо  с кръст, Св. Димитър  е изобразен с хоругва (църковно знаме). “Находката е от предмонетната реформа. Вероятно шестте монети, върху които са изобразени Алексис I Комнин и Св. Димитър са били укрити и така опазени от претопяване”, обяснява д-р Неделчева. Според археолозите, това че на две от монетите Св. Димитър е изобразен със знаме навежда на мисълта, че става въпрос за военновременни пари, с които е била изплатена заплатата на някой войник от византийската армия или които са били използвани, за да се заплати военна доставка.

Експозицията „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2019” е в Кръглата зала на музея на НИМ до 17 февруари 2020 г.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ