НАСА пусна нова сателитна снимка на “Човека от Мари”

02 Януари 2020 13:55
НАСА пусна нова сателитна снимка на “Човека от Мари”
Източник: НАСА
НАСА наскоро предостави поредното доказателство, че една от най-големите загадки за човечеството все още съществува.

През 1998 г., прелитайки над Австралия, един пилот забелязва дългият 4,2 км. геоглиф , за който учените и до днес нямат обяснение как се е озовал там. Светът заговори за “Човека от Мари” (Marree Man) отново през 2016 г., когато няколко души от града, чието име носи мистериозния геоглиф, решиха да издълбаят контурите на нарисуваната върху земята фигура, за да я предпазят от ерозия. Преди дни НАСА публикува сателитна снимка, която доказва успеха на инициативата.

Екипът, заел се с реставрацията на загадъчното изображение вярва, че рисунката дълго време ще остане непокътната. Те са създали спиращи вятъра бразди, в които ще се събира вода и които ще благоприятстват развитието на растителност. Надеждата им е, че с времето геоглифът ще бъде обграден от зеленина.

Изследователи отдавна се опитват да установят произхода на “Човека от Мари”. През 2016 г. Дик Смит, основателят на Dick Smith Electronics и Dick Smith Foods реши да се заеме с разгадаването на мистерията и в продължение на две години негов екип изследва обстойно всички налични доказателства. Според техния анализ, геоглифът е дело на професионален съвременен художник. Това подтикна Смит през 2018 г. да обяви награда от 5 000 австралийски долара за всеки, който може да предостави повече информация за творението. Засега такъв човек не се е появил, но според някои, геоглифът е дело на австралийският художник Алис Спрингс, макар че други сведения сочат, че художникът може да е от американски произход. Факт е обаче, че “Човека от Мари” продължава да е жива загадка.

"Човека от Мари" е открит на платото Финис Спрингс, на около 60 км от градчето Мари в центъра на Южна Австралия. Изображението е на абориген с тояга (или перо, или бумеранг), като изследователите дори са определили към кое племе е принадлежал той. Техниката и процесът на изработването на геоглифа си остават загадка, тъй като за подобна колосална фигура са били необходими сериозни усилия, а в близост до рисунката не са открити следи от стъпки, автомобилни гуми или от каквото и да било човешко присъствие. Съществува и теория, че изображението е създадено от аборигени от племето Питянтятяра. “Човека от Мари” е записан в Книгата на рекордите на Гинес като “Най-голямата, направена на ръка рисунка на аборигените”.
Прочетете повече за:
Човека от МаригеоглифНАСА
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ