Най-голямото цвете на планетата разцъфна в индонезийската джунгла

04 Януари 2020 12:30
Най-голямото цвете на планетата разцъфна в индонезийската джунгла
Рафлезията си е спечелила прозвището “цвете-чудовище” заради паразитните си навици и отвратителния си мирис. Наскоро индонезийски горски служители се натъкнаха на най-гигантския представител на това растение.

Откритата от тях рафлезия, която е разцъфнала преди дни в гората на Суматра е с диаметър от почти метър и половина, което я превръща в най-голямото цвете на света, се казва в изявление на Центъра за изследване и опазване на природните ресурси на Западна Суматра. Любопитното е, че на същото място, през 2017 г. беше регистриран доскорошният лидер в класацията (също рафлезия), но настоящото чудовищно растение е с 10 сантиметра по-широко.

Рафлезията няма нито корени, нито листа и се храни от друго растение-гостоприемник, от което приема вода и хранителни вещества. Цветето може да бъде видяно само по време на цъфтежа си, когато излиза изпод своето растение-гостоприемник.

От сърцевината му, наподобяваща заплашително голяма зинала уста, се носи отблъскваща миризма на развалено месо, заради което някои са започнали да наричат това растение “цвете-труп”. Зловонният му мирис обаче привлича насекомите, които помагат за опрашването му.

Животът на рафлезията обаче е трагично кратък. “Устата” й остава широко отворена само за седмица, след което цветето започва да гние и умира.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ