Литиево-серни батерии могат да захранват смартфон до пет дни

06 Януари 2020 17:09
Литиево-серни батерии могат да захранват смартфон до пет дни
Батерии, създадени от литий и сяра, имат доста голям потенциал в сравнение с често срещаните литиево-йонните. Въпреки че предлагат до пет пъти повече издръжливост на единица тегло обаче те имат едно сериозно препятствие пред себе си и това е по-краткият живот.

Международен екип учени смята, че е преодолял този недостатък чрез нов начин на свързване на архитектурата на батерията. Резултатът е безпрецедентна ефективност при зареждане и разреждане на литиево-сярна батерия, която може да захранва смартфон в продължение на дни.

Фактор за липсата на масово използване на литиево-серни батерии досега е и фактът, че капацитетът на серния електрод е толкова голям, че не може да се справи с напрежението. Екипът обяснява, че това води до деформация на ключови компоненти и това води до влошаване на производителността на батерията.

Учените са решили да експериментират, като вместо да заемат цялото място, изграждайки мрежата на свръзките, са „дали на серните частици малко въздух“. Новата батерия разчита на традиционния свързващ материал, но обработен по различен начин, позволяващ наличието на повече пространство за разширяването на батерията по време на зареждане (на снимката долу).След тест с 200 зареждания батерията е запазила над 99% от капацитета си. Към момента това е невиждан резултат за електроди с толкова голям капацитет.

Екипът казва, че батерията може да захранва смартфон пет дни поред без необходимост от зареждане или електромобил за пробег от над 1000 км. Те са подали заявка за патент за продукта и се надяват скоро да го тестват, обещавайки по-добра производителност на по-ниски цени и с по-малко влияние върху околната среда от традиционните литиево-йонни батерии.
Прочетете повече за:
батерия
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ