Нов вид богомолка набучва плячката си на смъртоносен шип

15 Януари 2020 16:20
Нов вид богомолка набучва плячката си на смъртоносен шип
Богомолките са опасни хищници от засада. Те сграбчват жертвите си с със светкавична скорост с предните крайници. Но един новоописан вид не държи плячката си в смъртоносна прегръдка, а го набучва на специален шип.

Новият вид богомолка живее в тропическите гори на Перу. След като за първи път се натъква на мъжки от вида преди приблизително две десетилетия, ентомологът Хулио Ривера в крайна сметка се сдобива с жива женска и започва да отглежда миниатюрните ловци в лабораторията си.

Внимателното проучване на физическите особености на богомолците предполага, че този вид е различен от близките си роднини. Ривера и негов колега описват насекомото за първи път в списанието Neotropical Entomology.

Богомолката е дребна, а шарката ѝ позволява да се слее с околната среда. Маниерът на лов обаче не е като на другите видове. Тя издебва плячката си и я пронизва с удължен шип на предния си крайник.


Разликата между "стандартен" преден крайник на и крайникът на новооткрития вид

Снимка: Yony Callohuari

Впечатляваща е и точността на ударите на богомолката. Ученият, който е открил вида, сравнява нейните точни попадения с това да опитаме да набучим бонбонче M&M’s с клечка за зъби, която е дълга до земята. Изучаването на начина, по който богомолката ловува, и точността на ударите ѝ, може да бъде полезно за редица технологични разработки.

Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ