Генетична промяна удължава живота на червеи с 500 процента

16 Януари 2020 11:14
Генетична промяна удължава живота на червеи с 500 процента
Източник: Shutterstock
Променяйки няколко ключови гена в ДНК на червей, учени са удължили живота на животното с 500%.

Скокът е огромен - средно този вид червеи живее около 3-4 седмици. Но с премахването на два гена - DAF-2 and RSKS-1 създанията живеели по няколко месеца.

Учени свързаха влиянието на тези гени върху продължителността на живота преди години, забелязвайки влиянието от "изключването" им върху червеи и други животни. Все пак точната роля на гените върху продължителността на живота оставаше мистерия.

Сега изследователите са свързали точките между тези два гена и митохондриите, захранващи функциите на клетките в тялото. Функциите на митохондриите се нарушават със стареенето, но заглушаването на двата споменати гена може да забави този процес, съответно удължавайки живота, поне при червеите.

Дали този процес може да бъде повторен при бозайници и в частност хора, само времето ще покаже. Учените обаче поясняват, че само промяната в гените не може сама по себе си да предизвика ефекта. Тя е свързана със създаване на различни протеини в различни количества и не е ясно дали ефектът ще бъде същият при бозайници.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ