Откриха опашка от динозавър в кехлибар

17 Януари 2020 15:37
Откриха опашка от динозавър в кехлибар
За първи път беше открита опашка от динозавър, покрита с пера, в кехлибар в Мианмар. Находката ще помогне на учените да разберат повече за динозаврите, които са доминирали над животинския свят преди 160 милиона години. Докладът за откритието беше публикуван в списание Current Biology.

“За първи път откриваме останки от динозавър, запазени в кехлибар”, казва съавторът на изследването Раян Макелър от Кралския музей “Саскачеван” в Канада. Проучването е ръководено от Лида Хънг от Китайския университет на науките за Земята, която случайно се натъква на вкаменелостта на един пазар за кехлибари в град Митикина в Мианмар.

Кехлибарът, който е на възраст 99 милиона години е бил полиран, за да бъде превърнат в суровина за бижу, а продавачът си мислил, че в него има останки от растение. По обстойният анализ обаче показал, че това е част от опашката на млад динозавър с оперение.

Лида Хинг успяла да установи и откъде точно идвал кехлибарът, като открила миньора, който първоначално бил изровил кехлибара. Д-р Макелър споделя, че анатомията на опашката категорично показва, че тя е принадлежала на динозавър с оперение, а не на някоя древна птица. “Сигурни сме в това, защото прешлените не се слети както при птиците и близките до тях видове”, обяснява той. “Запазилият се материал се състои от 8 прешлена на млад екземпляр. Опашката е дълга и гъвкава с пера и от двете страни. С цвят на кестен отгоре и бяла отдолу”.


Оперението на откритата в кехлибара опашка е много добре запазено

Интересното е, че при перата липсва добре развита централна ос. Това може би ще помогне на учените да отговорят на един от най-старите въпроси, свързан с развитието на перата - дали още от началото те са се отличавали с твърда ос или по-скоро са били пухкави и увиснали. Химическият анализ на опашката в частта й на повърхността на кехлибара дори показва следи от желязо, вероятно от кръвта, която някога е била в образеца.

Въз основа на структурата на опашката, изследователите предполагат, че това е млад целузавър (Coelurosaurs) от групата на тероподните динозаври, която включва всички - от тиранозаврите до съвременните птици.

Екипът нарекъл младия целузавър Ева, която в момента на смъртта си е била с размерите на врабче. Ако е имала възможност да се развие вероятно е щяла да достигне големината на щраус.


Динозавърът е бил с размерите на врабче

“Невероятно е, че можем да изследваме в детайл истинска опашка на динозавър - костите, тъканта, кожата, перата, и да си представяме как това малко праисторическо животно е попаднало в капана на смолата, от който не е могло да се измъкне, което най-вероятно е причинило и смъртта му”, сподeля съавторът на изследването проф. Майк Бентън от Университета “Бристол”.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ