Жените намират мъжете с бради за по-привлекателни, освен ако не изпитват страх от паразити

19 Януари 2020 13:12
Жените намират мъжете с бради за по-привлекателни, освен ако не изпитват страх от паразити
Ново британско проучване, публикувано в сп. Royal Society Open Science разкрива, че жените са привлечени от по-мъжествените лица, както и от мъже с бради, отколкото от гладко избръснатите представители от противоположния пол с по-нежни черти. Това се отнасяло както за дамите, които си търсили дългосрочен партньор, така и за жените, интересуващи се от по-краткосрочна връзка. Според резултатите на изследването най-привлекателни за жените са мъже със силно изразена челюст, високо чело и брада.

Страхът от паразити обаче можел да се окаже важен страничен фактор и да промени уравнението. Според изследването, брадата при мъжете по-скоро би отблъснала жените, които изпитват погнуса от паразити и други патогени.

И това може да се обясни с теорията на еволюцията, според която окосмяването при хората е намаляло именно, за да се намали риска от развитие на паразити. Различни проучвания разкриват, че мъжете с малко или никакво окосмяване на гърдите са предпочитани сред жените от САЩ, Китай, Нова Зеландия, Финландия, Бразилия, Словакия, Чехия и Турция (но не и от жените от Великобритания и Камерун).
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ