Хип-хоп музиката придава силен и приятен вкус на зреещото сирене, сочи ново проучване

24 Януари 2020 12:13
Хип-хоп музиката придава силен и приятен вкус на зреещото сирене, сочи ново проучване
Източник: Университет за изкуства в Берн, Швейцария
Учени пускали без прекъсване музика на Лед Цепелин,  A Tribe Called Quest или Моцарт по време на зреенето на пити със сирене, за да изследват как звуковите вълни влияят на вкуса му.

Хубавото сирене се получава при хубав “танц” на млякото и млечните бактерии. А правилната мелодия по време на танца може напълно да промени вкуса на продукта, сочи ново изследване. Оказва се, например, че хип-хоп музиката придава на сиренето особено интересен вкус, докато зреещото под звука на рок парчетата на Лед Цепелин или на произведенията на Моцарт сирене е с по-меки нотки.

Миналият септември, швейцарският производител на сирене Бийт Уомпфлър и екипа му от Университета за изкуства в Берн сложили 9 пити сирене ементал в отделни дървени каси в мандрата на Уомпфлър. След това, през следващите шест месеца, всяка една от касите със сирене била излагана на непрестанните 24-часови звуци на една и съща песен, излъчвани през миниприемник, който насочвал звуковите вълни директно съм питите със сирене.

“Класическият” тип сирене зреело под звуците на операта на Моцарт “Вълшебната флейта”. “Рок” сиренето “слушало” Stairway to Heaven на “Лед Цепелин”.  “Ембиънт” сиренето - парчето Monolith на електронното шведско дуо Yello, “техно” питата - Monolith от стрийминг платформата Vril, а хип-хоп сиренето било изложено на ритмите на Jazz (We’ve Got) на Tribe Called Quest. Имало сирене, което било оставено да зрее в пълна тишина, а три от питите били просто излагани на високи, средни и ниски тонални честоти.

Отделните видове сирене били по-късно дегустирани от хранителни технолози от швейцарската група за изследване вкуса на храните ZHAW, които заключили, че сиренето, което било оставено да зрее под музикални звуци имало по-мек вкус. Те установили и че “хип-хоп сиренето” било с по-силен аромат и вкус от останалите.

Последвало дегустиране “на сляпо” и от кулинарни експерти, които също заключили, че “хип-хоп сиренето” заслужавало най-висока оценка. Според експертите то имало “забележително наситен вкус и мирис и се различавало значително от останалите проби”.

Предстои да бъде направен и био анализ, който да установи дали музикалният фон действително влияе на структурата на сиренето. Според Уомпфлър много различни фактори могат да повлияят на вкуса и текстурата на продукта. “Бактериите са в основата на вкуса му, както и ензимите, които влияят на зреенето”, обяснява той. “Убеден съм, че влажността, температурата и хранителните съставки не са единствените определящи фактори. Звуците, ултразвуците и музиката също могат да имат физическо въздействие”.

Майкъл Херенбърг, директор на музикалната програма в Университета за изкуства в Берн, казва, че в началото е бил скептичен към проекта на Уомпфлър. “Но после открихме, че има цял отделен дял от химията, наречен звукохимия, която разглежда именно как звукът и звуковите вълни могат да повлияят на твърдите тела”. Уомпфръл е убеден, че новите видове “музикално” сирене биха имали голяма пазарна стойност и споделя, че вече са получили поръчки да произведат “блус” сирене, ACDC сирене и такова, което е било изложено само на балкански ритми.
Прочетете повече за:
сиренемузикахип-хоп
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ