НАСА и ЕКА плануват да донесат проби от Марс на Земята

28 Януари 2020 11:27
НАСА и ЕКА плануват да донесат проби от Марс на Земята
Източник: ЕКА
От НАСА вече плануват мисия, която да предостави проби от Марс на Земята и търсят кой да я оглави.

Програмата за доставяне на проби от Марс, The Mars Sample Return Programme (MSR) е планувана за следващото десетилетие и цели да събере проби от марсианските скали, почва и атмосфера, които да бъдат изследвани и анализирани на Земята.

НАСА вече е изпращала няколко роувъра на Марс, но нито една от мисиите не е успяла да донесе проби за анализ, които да помогнат на изследователите да разгадаят Червената планета.

MSR програмата, която ще бъде реализирана съвместно с Европейската космическа агенция (ЕКА), се подготвя от няколко години. Сега подготвителният етап вече е приключил и от НАСА търсят да назначат директор на мисията.

Одобреният кандидат за пуликуваната на сайта на американското правитлество нова позиция, ще получава годишна заплата от 188,066 щатски долара. Директорът ще следи за цялостното изпълнение на програмата, от ранните й етапи, през техническото й изпълнение до старта на самата мисия.

Досега НАСА е изпращала общо четири роувъра на Марс, които са изследвали на място почвата, климата и атмосферата. Роувърите са изпратили обратно на Земята невероятни фотографии и данни, които да помогнат в изследователските проучвания. Това обаче е максимумът, който може да постигне един роувър.

“Да се донесат проби на Земята за по-нататъшен анализ и изследване е следващата логична стъпка в проучванията на Марс чрез роботизирани мисии”, се казва в изявление, публикувано на страницата на ЕКА.

MRS ще се проведе в три етапа - събиране на проби, прибиране и съхранение на пробите и полет обратно към Земята.

Първата стъпка ще бъде направена с дългоочакваната мисия на НАСА през месец юли 2020 г.,когато роувър ще потегли за Марс от Кейп Канаверал, САЩ. Роувърът, чието име ще бъде обявено през март, ще се приземи на Марс през февруари 2021 г., където ще търси доказателства за наличие на живот, ще изследва климатичните условия и ще прави различни тестове. Най-важното е, че този роувър ще поставя и проби в малки железни контейнери с размерите на химикалка и ще ги оставя на “стратегически места” по повърхността на Марс, се казва още в изявлението на ЕКА.

Следващата стъпка е т.нар. “интерпланетарно търсене на съкровище”. Роувър на ЕКА ще отлети за Червената планета, за да прибере пробите в контейнер с размерите на баскетболна топка, който да изпратени в орбитата на Марс.Третата и последна стъпка включва изращане на космически кораб на ЕКА, който да улови контейнера и да го донесе обратно на Земята.

“Донасянето на проби от Марс на Земята ще ни позволи да направим обстойни анализи, които няма как да протекат в миниатюрните лаборатории на роувърите и което е най-важно, те ще ни позволят да продължим с разкритията за Червената планета”, съобщават от ЕКА.
Прочетете повече за:
НАСАЕКАМарс
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ